Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εννέα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου

Στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών,  που καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994, αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle.

Η συγκεκριμένη μέρα τιμά τον καθοριστικό ρόλου του δασκάλου στην κοινωνία. « ‘Ολοι μπορούν να βοηθήσουν στον εορτασμό αυτού του επαγγέλματος μέσω της ευαισθητοποίησης σε ζητήματα διδασκαλίας και μέσω της διαβεβαίωσης ότι ο σεβασμός προς τους εκπαιδευτικούς αποτελεί μέρος της φυσικής τάξης πραγμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων η UNESCΟ.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού δασκάλου

Η διδασκαλία είναι σκληρή δουλειά …Οι σπουδαίοι δάσκαλοι, ωστόσο, εργάζονται ακούραστα για να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον που θα βοηθήσει τους μαθητές να «ανθίσουν» .

Σύμφωνα με την Maria Orlando EdD, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Lindenwood στο St. Charles στο Μιζούρι , τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου δασκάλου- εκπαιδευτικού είναι τα εξής ( χωρίς να είναι τα μοναδικά):

Ένας σπουδαίος δάσκαλος σέβεται τους μαθητές

Οι μαθητές αισθάνονται ασφαλείς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και μαθαίνουν να σέβονται και να ακούν τους άλλους. Αυτός ο δάσκαλος δημιουργεί ένα φιλόξενο μαθησιακό περιβάλλον για όλους τους μαθητές.

Ένας σπουδαίος δάσκαλος δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας στην τάξη

Στην τάξη υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται και δουλειές που πρέπει να γίνουν και κάθε μαθητής γνωρίζει ότι είναι ένα σημαντικό, αναπόσπαστο μέρος της ομάδας. Ένας σπουδαίος δάσκαλος ενημερώνει τους μαθητές ότι μπορούν να εξαρτώνται όχι μόνο από αυτήν, αλλά και από ολόκληρη την τάξη.

pagosmia imera ekpaodeftikon2

Ένας σπουδαίος δάσκαλος είναι προσιτός

Είναι ο δάσκαλος στον οποίο οι μαθητές γνωρίζουν ότι μπορούν να πάνε για οποιοδήποτε πρόβλημα, ανησυχία ή ακόμα και για να μοιραστούν μια αστεία ιστορία. Οι σπουδαίοι δάσκαλοι διαθέτουν καλές δεξιότητες ακρόασης και αφιερώνουν χρόνο από το φορτωμένο πρόγραμμά τους για όποιον τους χρειάζεται.

Ένας σπουδαίος δάσκαλος θέτει υψηλές προσδοκίες σε όλους τους μαθητές

Ο δάσκαλος είναι σημαντικό να μπορεί να βγάζει το καλύτερο δυνατό κομμάτι του κάθε παιδιού. Οι προσδοκίες που έχει για τους μαθητές του μπορεί να επηρεάσουν και την επίτευξή τους, αν είναι στο πλευρό τους.

Ένας σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει τους μαθητές του

Αυτός ο δάσκαλος δεν φοβάται να μάθει νέες στρατηγικές διδασκαλίας ή να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στα μαθήματα, και πάντα φαίνεται να είναι αυτός που είναι πρόθυμος να μοιραστεί κάθε τι καινούριο που έμαθε.

Ένας σπουδαίος δάσκαλος είναι ένας ικανός ηγέτης

Οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί επικεντρώνονται στην κοινή λήψη αποφάσεων και στην ομαδική εργασία. Μεταφέρει αυτή την αίσθηση ηγεσίας στους μαθητές παρέχοντας ευκαιρίες σε καθέναν από αυτούς να αναλάβει ηγετικούς ρόλους.

pagosmia imera ekpaodeftikon1

Ένας σπουδαίος δάσκαλος είναι ευέλικτος

Αυτός ο δάσκαλος αξιολογεί τη διδασκαλία του καθ ‘όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και βρίσκει νέους τρόπους για να παρουσιάσει υλικό για να βεβαιωθεί ότι κάθε μαθητής κατανοεί τις βασικές έννοιες.

Ένας σπουδαίος δάσκαλος συνεργάζεται με τους συναδέλφους του

Ένας μεγάλος δάσκαλος λαμβάνει υπόψιν την εποικοδομητική κριτική και τις συμβουλές των άλλων ως ευκαιρία να αναπτυχθεί ως εκπαιδευτικός.

Ένας σπουδαίος δάσκαλος διατηρεί τον επαγγελματισμό σε όλους τους τομείς

Ο σεβασμός που λαμβάνει ο δάσκαλος λόγω του επαγγελματισμού του είναι προφανής και εμφανής στους γύρω του.

 


Πηγή