Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εξάψεις στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Οι εξάψεις στην εγκυμοσύνη είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 1/3 των γυναικών έχουν εξάψεις την περίοδο της εγκυμοσύνης και σε πολλές περιπτώσεις, αυτές συνεχίζονται και μετά τον τοκετό.

Η κύρια αιτία είναι οι διακυμάνσεις των ορμονικών επιπέδων και ιδίως η μείωση των οιστρογόνων, αλλά και o αυξημένος μεταβολισμός.

Εξάψεις είναι πιθανό να νιώσετε στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος και μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και αρκετά λεπτά. Είναι πιο συχνές στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο και όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ενδέχεται να συνεχιστούν και την περίοδο μετά τον τοκετό. “Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται μετά την εγκυμοσύνη και παραμένουν χαμηλά κατά τον θηλασμό” αναφέρει η γυναικολόγος Laurie Gregg στο babycenter.com.

Tι πρέπει να προσέξετε;

Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν αυτό που νιώθετε είναι έξαψη ή πυρετός, καθώς ο πυρετός είναι ένδειξη λοίμωξης και μπορεί να γίνει επικίνδυνος στην εγκυμοσύνη. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πυρετός αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ οι εξάψεις όχι.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις εξάψεις στην εγκυμοσύνη;

Για να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις, δοκιμάστε τα εξής:

  • Πιείτε παγωμένο νερό – Το παγωμένο νερό θα σας δροσίσει. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωση νερού στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ σημαντική.
  • Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά – Τα καυτερά φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση κι εκτός από εξάψεις να σας προκαλέσουν και καούρες.
  • Φορέστε αέρινα και δροσερά ρούχα – Προτιμήστε να φοράτε ρούχα που δε σας στενεύουν, άνετα και ελαφριά.
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα
  • Ανοίξτε τα παράθυρα – Ιδιαίτερα εάν φυσάει, αφήστε τον καθαρό αέρα να μπει στο σπίτι και να σας δροσίσει.


Πηγή