Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Εξέταση μετά τον τοκετό: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Μετά τη γέννηση του παιδιού σας και αφού σταδιακά βρείτε τους ρυθμούς σας, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Αυτό συνήθως γίνεται έξι εβδομάδες περίπου μετά τον τοκετό, αλλά και νωρίτερα, αν ανησυχείτε για κάτι, αν υποφέρετε από κατάθλιψη ή αν πρέπει να αφαιρέσετε τα ράμματα από την καισαρική τομή.

Η ιατρική επίσκεψη μετά τον τοκετό γίνεται για να εκτιμήσει ο γιατρός σας τη συνολική εικόνα σας και τυχόν επιμέρους ιατρικά προβλήματα. Θα ελέγξει το βάρος, την αρτηριακή πίεση και θα σας εξετάσει γυναικολογικά για να δει αν η μήτρα έχει επανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη. Θα προβεί σε λήψη τεστ Παπανικολάου σε περίπτωση που δεν είχατε κάνει την τελευταία διετία.Θα ελέγξει τυχόν τομές- καισαρική ή περινεοτομή- για να βεβαιωθεί ότι επουλώνονται κανονικά.

Επίσης θα σας ρωτήσει για τη λειτουργία του εντέρου και της κύστης, τις αλλαγές στο στήθος σας, τυχόν πόνους που μπορεί να έχετε και πώς τρέφεται το μωρό σας. Σημειώστε τις ερωτήσεις που θέλετε να υποβάλλετε στην πρώτη σας επίσκεψη. Είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήστε για τα συναισθήματά σας, ειδικά αν νιώθετε ασυνήθιστα λυπημένη ή κουρασμένη, ή αν παρατηρείτε αξιοσημείωτη μεταστροφή στην όρεξής σας.

Μπορείτε να συζητήσετε για την καταλληλότερη μέθοδο αντισύλληψης.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα αντισυλληπτικά που περιέχουν προγεστερόνη θεωρούνται πιο ασφαλή για χορήγηση αμέσως μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή κάθε γυναίκα έχει και διαφορετικές τιμές στις ορμόνες της, θα πρέπει να συζητήσει με τον γυναικολόγο της.Αποτελεσματική αντισύλληψη μετά τη γέννα, θεωρείται , σύμφωνα με τους ειδικούς και το σπιράλ. Μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα, ακόμη και μετά τον τοκετό, αν και καλό είναι να μην υπάρχει ροή, ώστε να μην το αποβάλλει η μήτρα.

Αυτή η επίσκεψη είναι και μια ευκαιρία να πάρετε απαντήσεις σε ερωτήματα και να συζητήσετε τη σωματική και συναισθηματική της κατάσταση. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να επιδιώκετε αυτές τις επισκέψεις. 

Περισσότερα θέματα για την περίοδο πριν και μετά την εγκυμοσύνη σας μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο  “Η βίβλος της εγκυμοσύνης”, εκδόσεις Ψυχογιός.

 


Πηγή