Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επιλόχειος κατάθλιψη: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

Οι αυξομειώσεις των ορμονών, η έλλειψη ύπνου και το φυσικό άγχος για τη φροντίδα του μωρού, πολλές φορές προκαλούν εξάντληση και μελαγχολία στη μητέρα.

Συνήθως τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Αν όμως ο καιρός περνά και η μελαγχολία παραμένει τότε η μητέρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι πιο σοβαρή από την μελαγχολία και προσβάλλει το 10-15% των νέων μαμάδων.

Τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε γυναίκα όμως είναι πολύ πιθανόν να έχετε ένα απ’ όλα αυτά με τη γέννα.
-Ευσυγκινησία
-Άγχος
-Ενοχές
-Ευερεθιστικότητα
-Σύγχυση
-Ταραγμένο ύπνο
-Υπερβολική εξάντληση
-Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
-Έλλειψη αυτοεκτίμησης
-Έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές σας ως μητέρα
-Απώλεια λίμπιντο
-Απώλεια όρεξης
-Εχθρότητα ή αδιαφορία για άτομα που κανονικά αγαπάτε
-Δυσκολία στη συγκέντρωση
-Ντροπή που δεν είστε ευτυχισμένη
Φόβο ότι σας κρίνουν
-Απελπισία

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ευμετάβλητη διάθεσή σας, φροντίστε να μην καταπιέζετε αυτά που νιώθετε, αλλά να τα μοιράζεστε με το σύντροφό σας και κάποιο στενό φίλο. Επίσης, προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να απολαύσετε ορισμένα πράγματα, όπως να παρακολουθήσετε κάποια ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δεχτείτε την επίσκεψη κάποιου φίλου ή να ασχοληθείτε με την προσωπική σας περιποίηση.

Αν φοβάστε ότι μπορεί να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή στο μωρό σας, ζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια. Μερικές φορές οι νέες μαμάδες δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα, γιατί είναι απορροφημένες από τη φροντίδα του μωρού. Είναι σημαντικό ο σύντροφός σας ή οι φίλοι να παρατηρήσουν τυχόν περίεργα συμπτώματα και να σας βοηθήσουν.

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι ντροπή αλλά σύνηθες και αναγνωρισμένο πρόβλημα.


Πηγή