Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Επιστροφή στο σχολείο: Πέντε συμβουλές για να λατρέψουν τα παιδιά το πρωινό

Ένα «σωστό» πρωινό δίνει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Ειδικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο για τα μικρά μας, που λίγη ώρα αφότου αφήσουν το ζεστό τους κρεβάτι και τη θαλπωρή του ύπνου, καλούνται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του σχολείου, καλούνται να μάθουν νέα πράγματα και -φυσικά- να παίξουν μέχρι… εξαντλήσεως!

Μετά από τις ώρες του ύπνου λοιπόν, που το παιδί μας είναι νηστικό για τουλάχιστον 10 ώρες, χρειάζεται τροφή για να γεμίσει ενέργεια και να ξεκινήσει σωστά την ημέρα του. Αυτό είναι το γεγονός και από εκεί και πέρα, είναι στα χέρια της μαμάς να φροντίσει το παιδί της σωστά. Επίσης γεγονός όμως είναι πως πολλές μαμάδες δυσκολεύονται με το πρωινό του παιδιού τους: Γενικώς το πρωινό ξύπνημα δεν είναι ευχάριστο για πολλούς από εμάς και τα περισσότερα πρωινά μας είναι γεμάτα άγχος και βιασύνη «για να προλάβουμε». Αποτέλεσμα αυτού είναι το παιδί να πίνει «ένα ποτήρι γάλα στα γρήγορα» – κι αυτό είναι μεν κάτι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται σωστή προσέγγιση. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί εμείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε στην προετοιμασία του πρωινού, αλλά το μικρό μας να αρνείται να φάει – για οποιοδήποτε λόγο…

Ας δούμε αναλυτικά μερικές συμβουλές που θα κάνουν τα παιδιά μας να λατρέψουν το πρωινό κι εμάς να χαιρόμαστε να το ετοιμάζουμε!

Ξυπνάμε εγκαίρως, δεν «τρέχουμε»

Είναι σημαντικό τα πρωινά μας να μην είναι «μες το τρέξιμο». Αξίζει η «θυσία» μισής ώρας από τον ύπνο μας, που θα μας δώσει όμως τον χρόνο να προετοιμάσουμε ένα σωστό πρωινό και να το απολαύσουμε όπως πρέπει. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά μας. Η συνεχής πίεση «πιες το γάλα, έχουμε αργήσει» ή «τελείωσε τα δημητριακά σου, πρέπει να φύγουμε» δεν βοηθάει σε τίποτα άλλο παρά στο να μας γεμίζει -κι εμάς και τα παιδιά- με έξτρα άγχος. Αντίθετα, εάν έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να καθίσουμε στο τραπέζι για πρωινό μαζί με τα παιδιά, όλα θα γίνουν απλούστερα και θα κυλήσουν ευκολότερα.

Προετοιμάζουμε μαζί τους και τρώμε μαζί τους

Το παιδί που αισθάνεται πως «ετοίμασε» το πρωινό μαζί με τη μαμά, θα το απολαύσει ευκολότερα διότι αισθάνεται πως αυτό που έκανε με τη μαμά του, είναι σπουδαίο. Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η πρακτική μας βάζει «στην ίδια πλευρά» με τα παιδιά μας και όχι «απέναντι». Ακόμα πιο σημαντικό είναι να καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι για να φάμε πρωινό μαζί τους: Να πιούμε γάλα, να απολαύσουμε τα δημητριακά μας, το φρούτο μας και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το πρώτο γεύμα της ημέρας. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αποτελέσουμε το καλύτερο παράδειγμα για αυτά. Εξάλλου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας μαζί με τα παιδιά μας, υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό;

Γαλακτοκομικά, απαραίτητα σε κάθε πρωινό

Τα γαλακτοκομικά, οι υδατάνθρακες και τα καλά λιπαρά είναι τρεις κατηγορίες τροφίμων που θεωρούνται απαραίτητες για το πρωινό των παιδιών. Το γάλα ειδικά είναι στοιχείο που δεν πρέπει να λείπει από το πρώτο γεύμα της ημέρας των παιδιών. Τα ειδικά σχεδιασμένα γάλατα της Nestlé Junior 1&2 και sChOOL, καλύπτουν τις ανάγκες σε κάθε στάδιο ανάπτυξης των παιδιών, καθώς είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα σε κατάλληλες ποσότητες. Περιέχουν Σίδηρο και Βιταμίνη D, ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης, χαμηλότερη από το απλό αγελαδινό και είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά, απαραίτητα για τη πνευματική ανάπτυξη και τη καλή λειτουργία της όρασης.

proino3

Τα βιταμινούχα γάλατα εξασφαλίζουν στη μητέρα ότι το παιδί της παίρνει όλα όσα χρειάζεται για τη σωστή του ανάπτυξη και στη σωστή ποσότητα. Έχουν δημιουργηθεί αξιοποιώντας τόσο τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της επιστήμης σχετικά με τη διατροφή, όσο και την τελευταία τεχνολογία: Παρασκευάζονται με τη μέθοδο UHT, υψηλής θερμικής επεξεργασίας, κατά την οποία καταστρέφονται όλοι οι πιθανοί παθογόνοι μικροοργανισμοί (παστερίωση) ενώ παράλληλα διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση.

Προσφέρουμε επιλογές, ακούμε τις προτιμήσεις των παιδιών

Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα είναι υπεύθυνη για το σωστό πρωινό των παιδιών, μπορεί όμως και οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τις προτιμήσεις τους: Προσφέροντας την επιλογή των δημητριακών στο παιδί, του δίνει τόσο τους υδατάνθρακες που χρειάζεται όσο και την αίσθηση ότι τρώει αυτό που του αρέσει και όχι αυτό που του επιβάλλεται. «Παιδικά Δημητριακά Nestlé Nesquik ή Cheerios για σήμερα;», είναι μια καλή ερώτηση για να απαντήσει το παιδάκι μας, καθώς γνωρίζουμε πως τα παιδικά δημητριακά της Nestlé περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ολικής άλεσης και τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης από όλα τα άλλα της αγοράς: Χαμηλά σε λιπαρά και ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά, περιέχουν φυσικά συστατικά και όχι φοινικέλαιο, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα και ιδιαίτερα Σίδηρο, ασβέστιο, Βιταμίνη D, ενώ τα Nesquik Alphabet περιέχουν 30% λιγότερη ζάχαρη από τα υπόλοιπα. Καλό είναι πάντως να δίνουμε δύο ή τρεις επιλογές στο παιδί μας για να μπορεί να διαλέξει, χωρίς να μπερδευτεί.

proino4

Ποικιλία και μέτρο

Όπως συνολικά στη διατροφή μας, έτσι και με το πρωινό του παιδιού μας, αυτό που χρειάζεται είναι να τηρούμε το μέτρο και να παρέχουμε ποικιλία. Διατηρώντας τα βασικά συστατικά του πρωινού (γάλα, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά), μπορούμε να δώσουμε στο παιδί παραλλαγές που θα το κάνουν να μη βαριέται ποτέ: Μια κρέμα με βάση το βιταμινούχο γάλα του ή λίγο κακάο στο ποτήρι του μπορούν να κάνουν τη διαφορά που χρειαζόμαστε. Αντίστοιχα μπορούμε να ενσωματώσουμε ακόμα και στο πρωινό, τρόφιμα που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας όμως το παιδί μας πραγματικά απολαμβάνει – αρκεί φυσικά να μην παραλείπει το κυρίως γεύμα του έναντι αυτών.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η εικόνα που έχουμε κυρίως από ταινίες, όπου η χαρούμενη μαμά μαγειρεύει του κόσμου τα καλά για να απολαύσει η οικογένεια το πρωινό της, υπάρχει μόνο εκεί, στις ταινίες. Αυτού που είναι το ζητούμενο για εμάς και τα παιδιά μας είναι ένα ισορροπημένο πρωινό, που θα γίνει καθημερινή συνήθεια για να κερδίζουμε όχι μόνο την καλή λειτουργία του οργανισμού, που είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της ημέρας, του σχολείου και του… διαλείμματος, αλλά και μια υγιή σχέση των παιδιών μας με το φαγητό.

 

Sponsored by Nestlé


Πηγή