Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Επιχείλιος έρπης στα παιδιά: Με ποιο τρόπο κολλάει, πόσο διαρκεί (pics)

Πρόκειται για μια αρκετά κοινή λοίμωξη που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με αποτέλεσμα σχεδόν το 100% του πληθυσμού να έχει προσβληθεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Ο ιός του απλού έρπητα ζει μόνιμα στις ρίζες των νεύρων που βρίσκονται βαθιά μέσα στο δέρμα. Ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση τον περισσότερο καιρό, αλλά, αν το σώμα υπερθερμανθεί για οποιονδήποτε λόγο, όπως λόγω κρυολογήματος ή λοίμωξης τότε ενεργοποιείται και προκαλεί τα πολύ γνωστά συμπτώματα: στην αρχή φαγούρα στο δέρμα, μετά ευαισθησία στην αφή και πόνο και τέλος, πρήξιμο της περιοχής όπου εμφανίζονται φουσκάλες.

Ολα αυτά συμβαίνουν μέσα σε 24-36 ώρες περίπου αλλά οι φουσκάλες διαδοχικά τρέχουν υγρό και σχηματίζουν κακάδι και χρειάζεται μέχρι και 10 ημέρες για να εξαλειφθούν.

Ο έρπης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και δεν είναι δυνατό να εκριζωθεί από τον οργανισμό. Παραμένει ανενεργός στο νευρικό σύστημα και κατά διαστήματα «ξυπνά» (π.χ. λόγω έντονου στρες ή αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού), προκαλώντας τα χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Τι να κάνετε

Ο ιός του έρπητα μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν επιχείλιο έρπητα, συνήθως γύρω από τα χείλη, τη μύτη και πιθανώς και στα μάγουλα και στο πιγούνι.

Είναι πολύ συνηθισμένο ένας γονιός με επιχείλιο έρπητα να κολλάει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ενώ είναι εξίσου πιθανό το παιδί σας να μολύνει και άλλους.

Όπως και οι άφθες, έτσι και ο επιχείλιος έρπης υποχωρεί αυτόματα, συνήθως σε επτά έως δέκα ημέρες μετά την εμφάνισή του. Ο πόνος που προκαλεί είναι συνήθως έντονος κατά το πρώτο 24ωρο. Η εφαρμογή πάγου και η λήψη παυσίπονου συστήνονται ως μέτρα για την αντιμετώπιση του πόνου. Επίσης, οι ειδικές αντι-ιικές κρέμες βοηθούν να υποχωρήσει ο πόνος και να επουλωθεί ταχύτερα το εξάνθημα, όμως μόνο όταν εφαρμόζονται αμέσως μόλις εμφανιστεί ο έρπης ή ακόμη καλύτερα όταν γίνει αισθητό το αρχικό μούδιασμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 

 

3 Φωτογραφίες





Πηγή