Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το IQ του παιδιού

Έχει βρεθεί άμεση συσχέτιση μεταξύ του IQ ενός παιδιού και των επιπέδων βιταμίνης D της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου , αλλά οι ερευνητές έχουν τώρα επεκτείνει την έρευνά τους στο αν η έλλειψή της, επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.

Τα επίπεδα IQ στην πρώιμη παιδική ηλικία θεωρούνται σταθερά και μπορεί να έχουν επακόλουθες επιπτώσεις στη μελλοντική εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Έτσι, οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία του ελέγχου των επιπέδων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη και των συμπληρωμάτων, εάν απαιτούνται.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν ανησυχητικά συχνή μεταξύ των εγκύων γυναικών γενικά, αλλά η ανεπάρκεια εμφανίστηκε σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των γυναικών με πιο σκούρο δέρμα.

Τι δείχνει η μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, εξέτασε δεδομένα από περισσότερες από 1.000 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εστιάζοντας στα επίπεδα βιταμίνης D κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τα παιδιά τους παρακολουθήθηκαν σε ηλικία 4-6 ετών και υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένο τεστ IQ για παιδιά.

Η επικεφαλής ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Melissa Melough αναφέρει ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο βιταμίνης D μιας γυναίκας στην εγκυμοσύνη, τόσο υψηλότερο ήταν το IQ του παιδιού. Σύμφωνα με την Melough, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της γνωστικής ανάπτυξης ενός παιδιού».

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και ότι ήταν πιο διαδεδομένη σε γυναίκες με πιο σκούρα επιδερμίδα.

Η Melough εξηγεί: «Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή και τα άτομα με σκούρο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μελανίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV, αλλά επίσης εμποδίζει την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα».

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή