Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η αξία της φιλίας στη ζωή ενός παιδιού μέσα από υπέροχα σκίτσα (pics)

Ο Martin Rosner είναι σκιτσογράφος που του αρέσει να καταπιάνεται με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

Ωστόσο, εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να περνάει κάποια μηνύματα μέσα από τα σκίτσα του.

Επινοεί λοιπόν μικρές και έξυπνες ιστορίες που μπορούν να γίνουν κατανοητές ακόμα και από μικρά παιδιά. Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή με τον ήρωα Friendship Mage. Ο γλυκούλης αυτός μάγος μιλάει για τη δύναμη της φιλίας και τη σπουδαιότητά της στη ζωή όλων μας.

Παιδιά και φιλία

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τους φίλους από την ηλικία των 4 ετών. Νωρίτερα παίζουν με άλλα παιδιά αλλά συχνά αφοσιώνονται μόνα τους στα δικά τους παιχνίδια.
Συνήθως η φιλία ξεκινάει με την διαμεσολάβηση κάποιου γονέα και καλλιεργείται μέσα από όσα παρατηρεί στις φιλίες των γονέων του.

Όπως αναφέρει η Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc , Συμβουλευτικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια « οι γονείς είναι αυτοί που πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούν έχουν μάθει τα πάντα για τις φιλίες στα παιδιά τους. Τα παιδιά παρατηρούν πώς επικοινωνούμε, πώς μοιραζόμαστε, πώς ενθαρρύνουμε τους άλλους αλλά και τι χαρακτηριστικά προτιμάμε να έχουν οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε παρέα».

Τι διδάσκει η φιλία

Η φιλία διδάσκει τα παιδιά πώς να κοινωνικοποιούνται και να αλληλοεπιδρούν με τους άλλους. Μέσω της φιλίας το παιδί, αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και μαθαίνει να την αποδέχεται και να ζει με αυτή.

Παράλληλα, το προστατεύει από το συναίσθημα της απόρριψης και της μοναξιάς ενώ η ομάδα των φίλων είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε περιστατικά επιθετικότητας σε σχέση με ένα παιδί που δεν ανήκει σε μια παρέα.

Ένα παιδί στερημένο από φίλους θα διοχετεύσει την ανάγκη για κοινωνικοποίηση στα πλαίσια της οικογένειας ή θα γίνει πιο μοναχικό και εσωστρεφές.

«Το παιχνίδι στη προσχολική ηλικία είναι το πιο σημαντικό μέσο για την προσέγγιση των φίλων. Καλλιεργώντας λοιπόν τις παιδικές φιλίες από την προσχολική ηλικία χτίζουμε μια γερή βάση τόσο για την παιδική ηλικία όσο και για την εφηβεία στην οποία οι φίλοι είναι ακόμα πιο απαραίτητοι», τονίζει η ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί τα υπέροχα σκίτσα που μιλούν για την αξία της φιλίας:

 




Πηγή