Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Η προσωπικότητα του παιδιού: Πότε αναπτύσσεται και πώς εξελίσσεται

Από όταν ακόμα τα παιδιά είναι πολύ μικρά, οι γονείς αρχίζουν να τους αποδίδουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Κάποιοι γονείς για παράδειγμα, πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι ντροπαλό ή ευαίσθητο, ενώ άλλοι ότι είναι χαρούμενο ή “εύκολο”. Η πραγματική προσωπικότητα των παιδιών ωστόσο, χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να αναδυθεί.

Ως προσωπικότητα θα λέγαμε ότι ορίζεται η συνολική συναισθηματική στάση και συμπεριφορά ενός ατόμου. Κάποια στοιχεία της προσωπικότητας των παιδιών είναι εμφανή από τη βρεφική ακόμα ηλικία για αυτό και κάποια μωρά είναι πιο άνετα όταν ακολουθούν πιστά τη ρουτίνα τους, ενώ άλλα είναι λίγο πιο… ευέλικτα.  Τα χαρακτηριστικά τους αυτά ωστόσο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα παραμείνουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους και μεγαλώνοντας.

Σε ποια ηλικία διακρίνεται η προσωπικότητα ενός παιδιού;

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω κάποια από τα χαρακτηριστικά του παιδιού είναι ευδιάκριτα ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του. Όσο μεγαλώνει και γίνεται πιο κινητικό, διεκδικεί την ανεξαρτησία του και όταν πια θα αρχίσει να κοινωνικοποιείται με συνομήλικούς του, θα αρχίσει να φαίνεται εάν για παράδειγμα είναι ντροπαλό ή εξωστρεφές.

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι συμπεριφορά αυτή αλλάζει και χτίζεται με έναν ξεκάθαρο και συνεχή τρόπο. Μέχρι και τα πρώτα χρόνια της εφηβείας θα έχει αποκτήσει πλέον ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και η προσωπικότητα του θα παγιωθεί στα επόμενα χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά που αποτελούν ενδείξεις για την προσωπικότητα του παιδιού,  έχουν μελετηθεί από πολλούς ερευνητές. Οι πιο κοινές θεωρίες για τους διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων, επικεντρώνεται στα εξής χαρακτηριστικά:  

Ευσυνειδησία

Η ευσυνειδησία χαρακτηρίζει ένα παιδί που είναι υπεύθυνο, ξέρει να προσπαθεί και έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Τα παιδιά που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό είθισται να χρειάζονται λιγότερη εποπτεία για να ολοκληρώσουν κάτι που τους έχει ανατεθεί.

Ευελιξία

Ένα παιδί που το χαρακτηρίζει η ευελιξία είναι συνήθως πιο κοινωνικό, έχει ομαδικό πνεύμα, είναι πιο εκδηλωτικό και του αρέσει να βοηθάει ή να συνεργάζεται με τρίτους.

Προθυμία για νέες εμπειρίες

Τα παιδιά που δέχονται σχεδόν πάντα να δοκιμάσουν νέα πράγματα είναι πιο περιπετειώδη και δημιουργικά. Τους αρέσει να δέχονται ερεθίσματα από την τέχνη και είναι πιο ευέλικτα ακόμα και στην σκέψη και συμπεριφορά τους.

Νευρωτισμός

Τα παιδιά με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού έχουν άγχος, εκδηλώνουν τον θυμό τους με περισσότερη ευκολία και δυσκολεύονται γενικά να αντιμετωπίσουν καταστάσεις.

Εξωστρέφεια

Το εξωστρεφές παιδί απολαμβάνει να βρίσκεται με άλλους ανθρώπους και έχει υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Ο ρόλος των γονέων

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Η δύναμη του ενός, μπορεί να είναι η αδυναμία του άλλου. Το μυστικό είναι οι γονείς να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά του παιδιού και να τα κατανοήσουν. Παρατηρήστε πώς αλληλεπιδρά το παιδί με άλλους, ποιες είναι οι δραστηριότητες που του αρέσουν, τις αντιδράσεις του όταν βιώνει άγχος ή μία απογοήτευση. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι να εκτιμήσετε το παιδί για τη μοναδικότητά του.

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή