Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Η πρώτη περίοδος μετά την καισαρική – Τι να περιμένετε

Ένα από τα πολλά θετικά της εγκυμοσύνης, είναι ότι για εννέα μήνες η μέλλουσα μαμά δεν έχει περίοδο. Βέβαια αυτό δεν διαρκεί για πολύ, καθώς μετά τον τοκετό η περίοδο επιστρέφει. Το πότε θα επιστρέψει διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από τις ορμόνες, το θηλασμό και την γενικότερη κατάσταση υγείας της κάθε γυναίκας.

Μπορεί ο τοκετός με καισαρική να καθυστερήσει την επιστροφή της περιόδου;

Οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν με καισαρική αναρωτιούνται εάν ο συγκεκριμένη μέθοδος τοκετού μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο τους και να προκαλέσει καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου. Η απάντηση είναι όχι.

Το πότε θα επιστρέψει η περίοδος μετά τον τοκετό, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, εξαρτάται από άλλους παράγοντες και κυρίως από τις ορμόνες σας.

Πώς επηρεάζει ο θηλασμός την περίοδο μετά τον τοκετό;

Κατά τον θηλασμό η ορμόνη της προλακτίνης παραμένει αυξημένη. Το αποτέλεσμα; Καταστέλλονται οι αναπαραγωγικές ορμόνες και δεν μπορείτε να παράγετε κάποιο ωάριο για γονιμοποίηση.

Εάν θηλάζετε αποκλειστικά, το πιθανότερο είναι η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό, με όποια μέθοδο κι αν γίνει αυτός, να σας έρθει μετά από περίπου έξι μήνες. Αντίθετα, εάν δεν θηλάσετε καθόλου, η πρώτη περίοδος θα σας έρθει έξι με οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Επηρεάζει η πρώτη περίοδος τη σύσταση του μητρικού γάλακτος;

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας λίγο πριν την επιστροφή της έμμηνου ρύσης σας, μπορούν αν επηρεάσουν το μητρικό γάλα και τον θηλασμό για μερικές ημέρες.

Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει την περίοδο της ωορρηξίας. Τα επίπεδα νατρίου και χλωριούχου στο γάλα αυξάνονται ενώ η λακτόζη και το κάλιο μειώνονται. Έτσι, το μητρικό γάλα γίνεται πιο αλατισμένο και λιγότερο γλυκό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στον κύκλο σας μετά τον τοκετό;

  • Το αγχος
  • Η κούραση
  • Προβλήματα με το βάρος
  • Τυχόν επιπλοκές που είχατε στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό

Τι να περιμένετε από την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό

  • Πιο έντονο πόνο – Λόγω των ορμονικών αλλαγών πολλές γυναίκες νιώθουν πιο έντονο και μεγαλύτερης διάρκειας πόνο στην πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό.
  • Μεγαλύτερη ροή – Δεν αποκλείεται σε αυτήν την περίοδο να παρατηρήσετε μεγαλύτερη ροή από ότι είχατε πριν την εγκυμοσύνης σας.
  • Μεγαλύτερη διάρκεια – Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό διαρκεί κατά μέσο όρο επτά ημέρες. Ωστόσο, σε πολλές γυναίκες διαρκεί λίγο παραπάνω, μέχρι δώδεκα ή δεκαπέντε μέρες.
  • Το αίμα σας μπορεί να έχει πιο ανοιχτό χρώμα

Πηγή: parenting.firsycry.com


Πηγή