Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η φώτο της μητέρας με τη μάσκα και το νεογέννητο αγκαλιά που έγινε viral

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό ( HriC) η περίθαλψη των νέων μητέρων έχει αλλάξει σημαντικά λόγω πανδημίας. Σε πολλές χώρες οι γυναίκες γεννούν χωρίς να έχουν συνοδό στην αίθουσα τοκετού ή οφείλουν να μείνουν μακριά από τα μωρά τους για 14 ημέρες, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν το παραμικρό σύμπτωμα (π.χ.Ρουμανία).

Οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη COVID-19 έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της κύησης;

Στην παρούσα φάση της πανδημίας από COVID-19, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για ενδομήτρια ή διαπλακουντιακή μετάδοση του SARS-CoV-2 στο έμβρυο από την πάσχουσα μητέρα, κατ’ αναλογία των ευρημάτων μελετών σε έγκυες με λοίμωξη από τους δύο άλλους γνωστούς κορωνοϊούς SARS-CoV και MERS-CoV.

Επιπλοκές όπως αποβολή και γέννηση θνησιγενούς εμβρύου, έχουν καταγραφεί σε περιπτώσεις λοίμωξης εγκύων από SARS-CoV και MERS-CoV. Απαιτείται ανάλυση δεδομένων περισσότερων περιπτώσεων για να διαπιστωθούν και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της λοίμωξης των εγκύων στα έμβρυα.

Μπορούν έγκυες γυναίκες με COVID-19 να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο έμβρυο;

Ο όρος της κάθετης μετάδοσης περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις μετάδοσης μιας λοίμωξης από τη μητέρα στο έμβρυο ή το νεογνό, πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό. Διαπλακουντιακή μετάδοση συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια της κύησης, η ιαιμία της μητέρας οδηγεί σε μετάδοση του παθογόνου μικροοργανισμού στο έμβρυο διαμέσου του πλακούντα (π.χ ιός Zika). Περιγεννητική μετάδοση μπορεί να συμβεί από την έκθεση του νεογνού σε σωματικά υγρά της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού (π.χ απλός έρπητας HSV), μέσω του μητρικού γάλακτος (π.χ HIV) ή άλλων σωματικών υγρών της μητέρας όπως των κολπικών εκκρίσεων και τη μετάδοση group B Streptococcus και των αναπνευστικών εκκρίσεων και τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό The Lancet Child and Adolescent Health, η σοβαρή λοίμωξη Covid-19 πολύ σπάνια εμφανίζεται σε μωρά, ενώ ακόμα και όσα νόσησαν σχεδόν όλα ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα.

Η Paula Galvao είναι φωτογράφος γέννας και δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να απαθανατίζει με τον φακό της την πιο σημαντική στιγμή της γυναίκας: αυτή που φέρνει στον κόσμο το παιδί της.Ακόμα και με τις μάσκες στο πρόσωπο, βρίσκει τον τρόπο να καταγράψει τα πιο βαθιά συναισθήματα που αποτυπώνονται στο βλέμμα.

Δείτε τις φωτογραφίες της στη gallery που ακολουθεί.

Φωτογραφίες:Instagram@ paulagalvaofotos

 




Πηγή