Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Θέλετε να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά; Πέντε συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε

Ένα αισιόδοξο παιδί μαθαίνει από τη μικρή του ηλικία να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, απολαμβάνει την καθημερινότητά του και στο τέλος της ημέρας, είναι πιο ευτυχισμένο.

Θέλετε και εσείς να μεγαλώσετε ένα αισιόδοξο παιδί;

Εφαρμόστε τα παρακάτω έξι tips στην καθημερινότητά σας και στη σχέση σας μαζί του και θα το πετύχετε.

1. Σταματήστε τα παράπονα
Τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια ό,τι βλέπουν και ακούνε στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν και μιμούνται τη συμπεριφορά, αλλά και τη στάση ζωής των γονιών τους. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να παραπονιέται για διάφορα πράγματα της καθημερινότητας, καλό είναι να το σταματήσετε. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά ό,τι λέτε έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά και στην ψυχολογία του παιδιού σας και η γκρίνια σίγουρα είναι από τα πράγματα με τα οποία δεν θέλετε να μεγαλώσει.

2. Βάλτε στόχους για τα παιδιά και δημιουργήστε προσδοκίες
Τα παιδιά από τη μικρή τους ακόμα ηλικία πρέπει να μάθουν να έχουν στόχους και να μάθουν να καταβάλουν προσπάθεια για να τους πετύχουν. Ζητήστε στο παιδί σας να αναλάβει κάποια πράγματα για παράδειγμα στις δουλειές του σπιτιού όπως το να στρώσει το κρεβάτι του. Μόλις μάθει να το κάνει, θα έρχεται μόνο του όλο χαρά να σας πει ότι το έχει πετύχει.

3. Περιμένετε πριν αντιδράσετε
Αφήστε το παιδί σας να αντιδράσει στα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται στην καθημερινότητά του. Όσο μεγαλώνει και «χτίζει» τον χαρακτήρα του, θα μπορεί να διαχειρίζεται όλο και πιο δυναμικά όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά του. Για να το κάνει όμως αυτό, πρέπει από την αρχή να του αφήσετε τον χώρο για να το δοκιμάσει.

4. Επιβραβεύστε την προσπάθεια
Με αυτόν τον τρόπο θα παρακινήσετε το παιδί σας να μην τα παρατήσει, αλλά αντιθέτως να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο.

5. Να είστε ειλικρινής
Τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά σε ηλικία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πότε αυτό που του λέτε είναι ειλικρινές και πότε όχι. Μιλήστε με ειλικρίνεια στο παιδί σας για όλα τα θέματα και θα εκπλαγείτε από το πώς θα αντιμετωπίσει αυτήν σας τη στάση.

Πηγή: parents.com


Πηγή