Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Θηλάζοντας το νεογέννητο: Οδηγός για τις πρώτες επτά ημέρες

Ο θηλασμός είναι κάτι που βγαίνει ενστικτωδώς σε κάθε νέα μαμά, ταυτόχρονα όμως, δεν παύει να είναι και μία διαδικασία την οποία χρειάζεται να συνηθίσει και να “δουλέψει” τόσο η ίδια, όσο και το μωρό της.

Εάν είστε μέλλουσα ή νέα μητέρα, οι ερωτήσεις που ενδεχομένως να έχετε είναι αρκετές και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Στο παρακάτω άρθρο, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για τον θηλασμό τις πρώτες επτά ημέρες του νεογέννητου.

Ο θηλασμός τις πρώτες ώρες

Η σημασία της πρώτης επαφής

Ακόμα και στις περιπτώσεις τοκετών με καισαρική, συνίσταται τα μωρά να τοποθετούνται κατευθείαν στην αγκαλιά της μαμάς τους. Η πρώτη επαφή του μωρού με τη μητέρα του, είναι πολύ σημαντική για την μεταξύ τους σχέση και συμβάλλει θετικά στον θηλασμό.

Ο πρώτος θηλασμός

Πολλά μωρά που τοποθετούνται στην αγκαλιά της μαμάς τους, ψάχνουν μόνα τους ενστικτωδώς την θηλή για να θηλάσουν. Κατά καιρούς έχον γίνει διάφορες έρευνες για την καθοριστική σημασία αυτού του πρώτου θηλασμού στο πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον η συγκεκριμένη διαδικασία.

thilasmos protes epta meres 2

Μην ξεχνάτε τον βαθύ ύπνο του μωρού

Τις πρώτες ώρες μετά τη γέννησή τους, τα μωρά συχνά κοιμούνται πολύ και βαθιά, γεγονός που καθιστά τον θηλασμό πιο δύσκολο. Εάν δυσκολευτείτε τις ώρες εκείνες να θηλάσετε, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Σταδιακά το μωρό σας θα μάθει και θα συνηθίσει τη διαδικασία του θηλασμού.

Ο θηλασμός την 1η με 3η ημέρα

thilasmos protes epta meres 6

Θα θηλάζετε συχνά (πολύ συχνά)

Τι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, θα θηλάζετε αρκετά συχνά το μωρό σας. Ακόμα ίσως να μην υπάρχει σαφές πρόγραμμα. Προσπαθήστε τις μέρες αυτές να έχετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο και κάθε φορά που θα το δείτε να ψάχνει για τη θηλή σας, θηλάστε το.

To πρωτόγαλα

Τις πρώτες τρεις μέρες μετά τον τοκετό θα παράγετε το λεγόμενο πρωτόγαλα. Δεν θα είναι πολύ σε ποσότητα, είναι όμως πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά πολύ ωφέλιμα για το μωρό.

Το βάρος του μωρού

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του, το μωρό σας θα χάσει λίγο βάρος, κάτι που είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Ο θηλασμός την 3η με 5η ημέρα

thilasmos protes epta meres 5

Αύξηση του μητρικού γάλακτος

Τις μέρες αυτές θα νιώθετε το στήθος σας πιο πρησμένο και γεμάτο με γάλα. Φροντίζετε να θηλάζετε συχνά και να μη μένει μητρικό γάλα στο στήθος σας.

Κάντε μασάζ

Εάν νιώθετε το στήθος σας πρησμένο και δεν μπορείτε εύκολα να θηλάσετε, κάντε απαλό μασάζ στη συγκεκριμένη περιοχή με τα χέρια σας. Θα αυξήσει τη ροή του γάλακτος και θα σας διευκολύνει.

Ο θηλασμός την 5η με 7η μέρα

thilasmos protes epta meres 3

Πλέον έχετε πρόγραμμα

Τις μέρες αυτές θα αρχίσετε πλέον να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θηλασμού. Το μωρό σας θα θηλάζει αρκετά συχνά, περίπου δέκα φορές την ημέρα και θα θηλάζετε κάθε δύο ώρες κατά προσέγγιση.

Δεν θα νιώθετε πλέον πόνο

Ακόμα και εάν πονούσατε τις πρώτες μέρες του θηλασμού, μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας ο θηλασμός θα είναι πλέον μία διαδικασία που δεν θα σας πονάει. Εάν εξακολουθείτε να νιώθετε πόνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

πηγή: mother.ly


Πηγή