Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Θηλασμός & διατροφή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν θηλάζετε;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή την περίοδο του θηλασμού είναι πολύ σημαντική για την υγεία τόσο της μαμάς όσο και του μωρού. Μέσω του μητρικού γάλακτος, το μωρό προσλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα επηρεάζεται από τη διατροφή της νέας μαμά. Τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνει περνάνε μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό.

Υπάρχουν όμως τροφές που δεν επιτρέπονται τη διάρκεια του θηλασμού;

Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά η λίστα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο μπορεί να νομίζετε. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει και τι όχι σχετικά με όσα ακούμε.

Πικάντικα φαγητά

Πολλοί νομίζουν ότι η θηλάζουσα μαμά δεν πρέπει να καταναλώνει πικάντικα φαγητά. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει. Ιδιαίτερα εάν κατανάλωνε τέτοιου είδους τροφές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό είναι ήδη εξοικειωμένο με αυτές τις γεύσεις ήδη από όταν ακόμη ήταν έμβρυο.

Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρήσετε εάν το  μωρό σας έχει περίεργες αντιδράσεις μετά την κατανάλωση κάποιου πικάντικου φαγητού, όπως ερεθισμένο δέρμα ή εάν γκρινιάζει περισσότερο από ότι συνήθως.

Αλκοόλ

Μπορεί την περίοδο της εγκυμοσύνης το αλκοόλ να είναι απαγορευτικό για τη μέλλουσα μαμά, αλλά μετά τη γέννηση του μωρού, οι κανόνες αλλάζουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο ποτά την εβδομάδα, είναι επιτρεπτά.

Καφεΐνη

Τι γίνεται με τον καφέ, το τσάι και ό,τι άλλο περιέχει καφεΐνη; Σύμφωνα με τους ειδικούς η καφεΐνη είναι επιτρεπτή την περίοδο του θηλασμού καθώς λιγότερο από το 1% αυτής περνάει στο μητρικό γάλα.

Σούσι

Εάν το σούσι είναι  το αγαπημένο σας φαγητό έχουμε καλά νέα. Μπορείτε να τρώτε όσο θηλάζετε, πάντα όμως με μέτρο. Ο λόγος που πολλοί θεωρού το σούσι «απαγορευμένο» κατά τη διάκρεια του θηλασμού είναι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε πιάτα τα οποία έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο σε σχέση με άλλα.

Πηγή: parents.com


Πηγή