Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Θηλασμός και δίαιτα: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα αδυνατίσματος;

Πολλές είναι οι μητέρες που θηλάζουν και αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν δίαιτα για να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Καθώς το μητρικό γάλα είναι πλήρης τροφή για το μωρό, όσο θηλάζετε είναι καλό να καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία τροφών, ώστε να είστε σίγουρες ότι προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να το προστατεύσετε.

Δίαιτα και θηλασμός

Η καλύτερη δίαιτα είναι η ισορροπημένη δίαιτα. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται οι « χημικές» μαγικές δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών όπως οι υδατάνθρακες και προκαλούν αφυδάτωση και λιποδιάλυση, η οποία με τη σειρά της φέρνει μέσα στο μητρικό γάλα τοξίνες αποθηκευμένες στο σώμα εδώ και χρόνια.
Τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν ευερεθιστικότητα και υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως είναι οι διοξίνες, τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά.
Μην προχωρήσετε σε καμιά δίαιτα που να σας κάνει να χάσετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα τις πρώτες εβδομάδες που θα την αρχίσετε- στη συνέχεια θα χάνετε ακόμη λιγότερο.

Επίσης από την αδυναμία μπορεί να έχετε νεύρα, ή να πάθετε μαστίτιδα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η αυστηρή δίαιτα μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες του δυτικού κόσμου.
Εάν αισθάνεστε άσχημα με το σώμα σας, ζητήστε τη βοήθεια διαιτολόγου που να είναι ευαισθητοποιημένος για το θηλασμό αφού σαραντίσετε.
Η δίαιτα πρέπει να σας δίνει τουλάχιστον 1.800 θερμίδες ημερησίως και καλό θα ήταν να μην περιλαμβάνει γάλα.

Διατροφή εγκύου

Τρώτε τρία κύρια γεύματα , δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Επίσης, ενδιάμεσα κολατσιό και απογευματινό.
Τα τρία μεγάλα γεύματα πρέπει να είναι πλήρη ( φαγητό, ψωμί, τυρί και φρούτο) ενώ καλό θα ήταν το γεύμα σας να περιλαμβάνει πρωτεΐνες ( κρεατικά, αυγά, όσπρια, ξηρούς καρπούς).

Πληροφορίες από το βιβλίο της ‘Αννας Πατσούρου «Θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

 

 


Πηγή