Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Θηλασμός μετά από καισαρική τομή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα μωρά έρχονται στον κόσμο με τη μέθοδο της καισαρικής τομής. Σε μερικά μάλιστα χώρες, το ποσοστό αυτό αγγίζει μέχρι και το 60%.

Ανεξάρτητα με την μέθοδο του τοκετού ωστόσο, ο θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, είναι αναγκαίος τόσο για το ίδιο το βρέφος όσο και για τη μητέρα, προκειμένου το σώμα της να αρχίζει τη διαδικασία παραγωγής του μητρικού γάλακτος.

Τα οφέλη του πρώτου θηλασμού:

  • συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους
  • ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία του νεογέννητου
  • σταθεροποιεί τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού μέσω την σωματικής επαφής με τη μητέρα
  • συμβάλλει στην παραγωγή γάλακτος
  • ενισχύει το δέσιμο μαμά και μωρού

Θηλασμός και καισαρική: Οι πιο συνήθεις ανησυχίες

Επηρεάζει η αναισθησία τη σύσταση του μητρικού γάλακτος;

Οι γιατροί γνωρίζουν τη σημασία του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό, για αυτό και επιλέγουν την τοπική αναισθησία ή την επισκληρίδιο ώστε να μπορείτε να θηλάζετε το μωρό σας χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Επιτρέπονται τα παυσίπονα μετά την επέμβαση;

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τα παυσίπονα που μπορείτε να πάρετε, καθώς και για τη δοσολογία. Ο πόνος από την τομή, μπορεί να επηρεάσει την έκκριση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι απαραίτητη για τη ροή του μητρικού γάλακτος για αυτό και σε περιπτώσεις πόνου, η χορήγηση παυσίπονου κρίνεται αναγκαία.

Μπορεί ο τοκετός με καισαρική να καθυστερήσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος;

Ακόμη και αν υπάρχει μία ελάχιστη καθυστέρηση, αυτή είναι αμελητέα. Αφού γεννήσετε το μωρό σας, θα μπορείτε να το θηλάσετε σχεδόν αμέσως. Τις πρώτες μέρες μπορεί να μην έχετε τόσο γάλα όσο θα είχατε στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, σταδιακά όμως η παραγωγή συνεχώς θα αυξάνεται.

Ποιες στάσεις θηλασμού είναι κατάλληλες για τον θηλασμό μετά από τον τοκετό με καισαρική;

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, ο θηλασμός μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα και καλό είναι να προτιμήσετε συγκεκριμένες στάσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ώστε να είστε χαλαρή και να νιώθετε άνετα.


Πηγή