Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Θηλασμός μετά από τον τοκετό με καισαρική: Μύθοι και αλήθειες (vid)

Με όποιον τρόπο και αν φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας, ο τοκετός είναι μία μοναδική εμπειρία που θα θυμάστε για μία ζωή. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη ζωή σας με νέες εμπειρίες, νέα άγχη και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον ερχομό του μωρού σας, οι απορίες σας θα είναι πολλές και είναι λογικό.

Ο θηλασμός μετά τον τοκετό με καισαρική, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές νέες μανούλες και η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακούσει πολλά. Τι από αυτά όμως ισχύει και τι όχι; 

Επηρεάζει η αναισθησία τη σύσταση του μητρικού γάλακτος;

Μία από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες είναι εάν η αναισθησία που συνεπάγεται ο τοκετός με καισαρική, έχει κάποια επίδραση στο μητρικό γάλα, συνεπώς και στο μωρό. Η απάντηση είναι όχι. Οι γιατροί γνωρίζουν τη σημασία του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό, για αυτό και επιλέγουν την τοπική αναισθησία ή την επισκληρίδιο ώστε να μπορείτε να θηλάζετε το μωράκι σας χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε παυσίπονα μετά την επέμβαση;

Μόλις περάσει η επίδραση της αναισθησίας είναι λογικό να αισθανθείτε πόνο στην περιοχή γύρω από την καισαρική τομή. Ο πόνος αυτός μπορεί να επηρεάσει την έκκριση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι απαραίτητη για τη ροή του μητρικού γάλακτος. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, χορηγούνται από τους γιατρούς ειδικά παυσίπονα και σε συγκεκριμένη δοσολογία, ώστε και εσείς να μην αισθάνεστε πόνο, αλλά και να μην επηρεαστεί καθόλου η σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Επηρεάζει η αντιβίωση τη σύσταση του μητρικού γάλακτος;

Μετά την καισαρική είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση από την τομή. Η αντιβίωση «περνάει» και στο μητρικό γάλα, για αυτό οι γιατροί φροντίζουν ώστε να σας χορηγούν μόνο φάρμακα τα οποία θα είναι ασφαλή για το μωρό σας. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας συμβουλεύσει να πάρετε την αντιβίωση, αφού πρώτα θηλάσετε το μωρό σας, ακριβώς για να μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι τον επόμενο θηλασμό.

Μπορεί ο τοκετός με καισαρική να καθυστερήσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος;

Η απάντηση είναι όχι. Ακόμη και αν υπάρχει μία ελάχιστη καθυστέρηση, αυτή είναι αμελητέα. Αφού γεννήσετε το μωρό σας, θα μπορείτε να το θηλάσετε σχεδόν αμέσως.

Υπάρχουν συγκεκριμένες στάσεις του σώματος για τον θηλασμό μετά την καισαρική; 

Ο τοκετός με καισαρική συνεπάγεται μία ουλή η οποία μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για κάποιες μέρες. Για το διάστημα αυτό καλό είναι να προτιμήσετε συγκεκριμένες στάσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του θηλασμού ώστε να είστε πιο άνετα και να απολαύσετε και εσείς αλλά και το μωρό σας την όμορφη αυτή διαδικασία. Δείτε ποιες είναι αυτές στο βίντεο που ακολουθεί: 

 

Πηγή: momjunction.com


Πηγή