Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Θηλασμός: Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό έχει χορτάσει;

“Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό έχει χορτάσει;” Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές νέες μητέρες που θηλάζουν, ειδικά τις πρώτες μήνες μετά τη γέννα. Το μωρό ακόμα δεν έχει αναπτύξει τις ικανότητες επικοινωνίας τους και ταυτόχρονα η επαρκής πρόληψη του γάλακτος είναι πολύ σημαντική για να ανακτήσει το μωρό το βάρος που χάνει λίγο μετά τον τοκετό.

Επιπλέον, με τον θηλασμό, δεν είναι εύκολο να γνωρίζετε πόσο γάλα πίνει το μωρό, ακόμα και αν θηλάζετε αρκετή ώρα. Αντίστοιχα, δεν παράγουν όλες οι θηλάζουσες μητέρες την ίδια ποσότητα γάλακτος. Κάποιες έχουν περισσότερο γάλα το οποίο “τρέχει” με μεγαλύτερη ροή και άλλες λιγότερο. Πώς θα καταλάβετε λοιπόν, πότε το μωρό είναι χορτάτο; Τα παρακάτω απλά tips θα σας βοηθήσουν.

Απομακρύνει το στόμα του από τη θηλή

Εάν το μωρό χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να απομακρύνει τη θηλή από το στόμα του, είναι ένδειξη ότι έχει χορτάσει και ότι δεν θέλει άλλο γάλα.

Αποσυντονίζεται εύκολα

Το πεινασμένο μωρό δεν παρατηρεί οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του και εστιάζει μόνο στη θηλή. Όταν λοιπόν, αρχίζει να αποσυντονίζεται, να σταματάει να θηλάζει για να κοιτάξει το πρόσωπό σας ή κάτι άλλο που του τραβάει την προσοχή από το περιβάλλον γύρω του, πιθανότητα το στομαχάκι του είναι γεμάτο.

Κλαίει με το που αρχίζετε να το θηλάζετε

Ιδιαίτερα για τα μωρά που είναι λίγων εβδομάδων, το κλάμα είναι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας. Το κλάμα ή γενικότερα η γκρίνια και η ανησυχία με το που ξεκινήσει ο θηλασμός, είναι μία ακόμα ένδειξη ότι είναι χορτάτο.

Πιπιλίζει τη θηλή πολύ αργά

Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας ξαφνικά αρχίζει να πιπιλίζει τη θηλή με πιο αργό ρυθμό σε από ότι πριν, πιθανότατα δεν θέλει να πιει άλλο γάλα.

Το παίρνει ο ύπνος ενώ θηλάζει

Αυτή η ένδειξη χρειάζεται προσοχή. Τα νεογέννητα κοιμούνται περισσότερες ώρες και δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν τις ανάγκες τους για αυτό και πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να το ξυπνήσετε για να φάει. Όσο μεγαλώνει όμως το μωρό,  ο ύπνος κατά τον θηλασμό, είναι ένδειξη ότι έχει χορτάσει και ότι τώρα χρειάζεται να ικανοποιήσει μία άλλη του ανάγκη, αυτή του ύπνου.

Οι παλάμες του είναι ανοιχτές

Συνήθως τα μωρά που πεινάνε, αρπάζουν με τα χεράκια τους το στήθος και τρώνε λαίμαργα. Όταν το μωρό χαλαρώσει τις γροθιές του και γενικά τα χέρια του, πιθανότατα έχει ήδη χορτάσει και απλώς απολαμβάνει την αίσθηση του θηλασμού.

Έχει λόξιγκα

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο λόξιγκας είναι ένδειξη ότι το στομάχι του μωρού είναι γεμάτο και μπορεί να προκύψει λόγω παλινδρόμησης του φαγητού.

Τρέξει λίγο γάλα από το στόμα

Οι λεγόμενες γουλίτσες οι οποίες και αυτές είναι ένδειξη κορεσμού.

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή