Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κάθε πότε και πόσο πρέπει να τρώει το μωρό;

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει το μωρό;

Μία από τις πιο συνηθισμένε ερωτήσεις που έχουν οι νέοι γονείς είναι πόσο συχνά πρέπει να τρώει το μωρό. Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει: σε γενικές γραμμές το μωρό πρέπει να τρώει κάθε φορά που πεινάει.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό πεινάει;

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα ή έχει κάποια ασθένεια, θα πρέπει πιθανά να ακολουθείτε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τα ταΐσματα του. Εάν όμως το μωρό είναι υγιές και αναπτύσσεται κανονικά, θα δείξει με τον τρόπο που πότε πεινάει. Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια εκείνα που δείχνουν ότι το παιδί πεινάει;

  • γλύφει τα χείλια του
  • βγάζει έξω τη γλώσσα του
  • κάνει με το στόμα του την κίνηση του πιπιλίσματος
  • ψάχνει το στήθος όταν το έχετε αγκαλιά για να θηλάσει
  • ανοίγει επαναλαμβανόμενα το στόμα του
  • πιπιλίζει τα χέρια του
  • είναι ανήσυχο

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι κάθε φορά που το μωρό κλαίει ή πιπιλίζει τα δάχτυλά του, πεινάει. Τα μωρά πιπιλίζουν και για να ηρεμήσουν ή να ανακουφιστούν όταν για βγάζουν δοντάκια, είναι συνεπώς σημαντικό να ερμηνεύσετε τα σημάδια σωστά.

Γενικές οδηγίες για το τάισμα του μωρού

Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Κάποια προτιμούν τα πιο μικρά και συχνότερα γεύματα, ενώ άλλα τρώνε περισσότερο σε ένα γεύμα και καθυστερούν περισσότερο μέχρι το επόμενο. Σε γενικά γραμμές, ωστόσο, ισχύουν τα εξής:

Τα περισσότερα νεογέννητα τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες ή 8 με 12 φορές μέσα στο εικοσιτετράωρο. Τις πρώτες μία με δύο μέρες είναι πιθανό να πίνει μόνο 15 ml σε κάθε τάισμα, μετά όμως η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 30-60 ml ανά τάισμα.

  • Στην ηλικία των 2 μηνών: 120-150 ml γάλακτος κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
  • Στην ηλικία των 4 μηνών: 120-170 ml γάλακτος σε κάθε τάισμα
  • Στην ηλικία των 6 μηνών: μέχρι και 235 ml κάθε τέσσερις με πέντε ώρες.
  • Στον 6ο μήνα εισάγονται και οι στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού.

Μήπως το μωρό τρώει περισσότερο ή λιγότερο από όσο πρέπει;

Τα μωρά συνήθως τρώνε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζονται, όχι όμως πάντα. Τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα είναι πιο πιθανό να πιουν περισσότερη ποσότητα, καθώς η χρήση του μπιμπερό κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη σε σχέση με τον θηλασμό.

Τα μωρά που τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται έχουν στομαχόπονους, αέρια, κάνουν εμετό και έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα μεγαλώνοντας.

Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες τα μωρά δεν τρέφονται επαρκώς. Τα περισσότερα βρέφη διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους στην ηλικία των πέντε μηνών και το τριπλασιάζουν μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Το βάρος σώματος και η αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα θα σε δείξει και εάν το μωρό τρέφεται επαρκώς. Εάν η αύξηση βάρους δεν είναι αυτή που θα θέλατε, δοκιμάστε να μειώσετε το διάστημα μεταξύ των γευμάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξυπνήσετε το μωρό.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο παιδίατρος είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει ο οποίος έχει και την συνολική εικόνα για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού.

Πηγή: healthychildren.org


Πηγή