Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κάνει οι έφηβοι να πίνουν καφέ; Τι απαντούν οι ειδικοί

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα ανά τον κόσμο λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του αλλά και της ιδιότητάς του να ενισχύει τη συγκέντρωση και να δίνει ενέργεια. Η με μέτρο κατανάλωσή του θεωρείται ότι είναι ασφαλής για τους ενήλικες. Τι ισχύει όμως για την περίπτωση των εφήβων;

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, μία ψυχοδιεγερτική ουσία που τονώνει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επίσης, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία του οργανισμού μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η καφεΐνη ενδέχεται να έχει και αρνητικές παρενέργειες ιδιαίτερα στους εφήβους που τα σώματά τους είναι ακόμα στην ανάπτυξη.

Κάνει οι έφηβοι να πίνουν καφέ;

Ο καφές γενικά δεν θεωρείται επιβλαβής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Οι κόκκοι καφέ είναι φυσική πηγή καφεΐνης, η επίδραση της οποίας στην υγεία των εφήβων ακόμα διερευνάται. Ο US Food and Drug Administration (USFDA) θεωρεί ότι η καφεΐνη είναι μία ασφαλής ουσία για κατανάλωση. Η υπερβολική κατανάλωση ωστόσο, είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιδράσεις και ειδικά στους εφήβους.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ότι καφεΐνη περιέχουν και πολλά ακόμα ροφήματα όπως τα τσάι ή ακόμα και κάποια αναψυκτικά, η κατανάλωση καφεΐνης συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν συνολικά.

Πόση καφεΐνη μπορεί να καταναλώσει ένας έφηβος;

Οι ειδικοί συνιστούν οι έφηβοι ηλικίας από 12 έως 18 ετών να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης στα 100 mg την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι καφέ ή δύο φλιτζάνια τσάι. Τα αναψυκτικά περιέχουν 33 mg καφεΐνης, ενώ τα ενεργειακά ποτά μέχρι και 150 mg καφεΐνης.

Ποιες οι αρνητικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης καφέ;

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης η οποία έχει τις παρακάτω αρνητικές επιπτώσεις:

Άγχος και νευρικότητα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολόγων, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα προσοχής , τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Για τους εφήβους που έχουν πιο ευαίσθητο χαρακτήρα, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, νευρικότητα και υπερβολικό άγχος.

Αυπνία

Παρόλο που η καφεΐνη τονώνει, η υπερβολική κατανάλωση επηρεάζει επίπεδα ορμονών ου σχετίζονται με τον ύπνο όπως είναι η σεροτονίνη και η μελατονίνη. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη όπως είναι ο καφές και τα αναψυκτικά κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Απώλεια όρεξης

Η καφεΐνη επηρεάζει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστολή της πείνας και στην ενίσχυση του κορεσμού.

Φθορά δοντιών

Ο καφές θεωρείται όξινος συνεπώς η συχνή κατανάλωσή του είναι πιθανό να προκαλέσει φθορές των δοντιών. Ακόμα πιο επιβλαβής για τα δόντια είναι ο καφές που περιέχει ζάχαρη.

Εθισμός στην καφεΐνη

«Η καφεΐνη είναι μία εθιστική ουσία και οι έφηβοι είναι πιθανό να εθιστούν σε αυτήν, εμφανίζοντας συμπτώματα στερητικού συνδρόμου όπως είναι ο πονοκέφαλος, ναυτία κ.α.» αναφέρει η Lisa N. Andrews.

Υπέρταση και Αρρυθμία

Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ενδέχεται επίσης να προκαλέσει καούρες, συχνοουρία, ζαλάδα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

kafes efiveia

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com /Tim Foster

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση του καφέ για του έφηβους;

Ο καφές περιέχει διάφορα βιοενεργά στοιχεία όπως είναι το καφεΐκό οξύ, τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες. Η με μέτρο κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του συκωτιού και να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Τα οφέλη αυτά ωστόσο έχουν παρατηρηθεί μεταξύ ενηλίκων και προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν τα ίδια οφέλη ισχύουν και για τους εφήβους. Επίσης, τα ίδια οφέλη έχουν και η ισορροπημένη διατροφή, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού και η συστηματική σωματική άσκηση.

Με πληροφορίες από momjunction.com


Πηγή