Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Κάνοντας μπάνιο το μωρό

Η διαδικασία του μπάνιου του μωρού, είναι μία από εκείνες που λατρεύουν οι περισσότεροι γονείς. Είναι μια υπέροχη στιγμή για να δεθείτε, χωρίς περισπασμούς, καθώς το μικροσκοπικό νέο μέλος της οικογένειάς σας απολαμβάνει την αίσθηση του ζεστού νερού στο δέρμα του. Ωστόσο, αυτό το κοινό γονεϊκό τελετουργικό έρχεται συχνά με ερωτήσεις, και μερικές φορές άγχος, σχετικά με το πότε και πώς να το κάνουμε καλά.

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις από γονείς σχετικά με θέματα που σχετίζονται με το χρόνο, τη συχνότητα, την ασφάλεια και πολλά άλλα για το μπάνιο του μωρού.

Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Πότε τα νεογέννητα πρέπει να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο;

Το πότε γίνεται το πρώτο μπάνιο του μωρού έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ενώ τα περισσότερα ιδρύματα συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο τα μωρά μέσα σε μία ή δύο ώρες από τη γέννησή τους, έχουν αλλάξει πολλά στην πολιτική που ακολουθούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να καθυστερεί το πρώτο μπάνιο του μωρού μέχρι 24 ώρες μετά τη γέννηση — ή να γίνεται τουλάχιστον 6 ώρες μετά τη γέννησή του.

Γιατί πρέπει μην κάνει γρήγορα μπάνιο το μωρού;

Ορίστε μερικοί από τους λόγους παρακάτω:

Θερμοκρασία σώματος και σάκχαρο αίματος: Τα μωρά που κάνουν μπάνιο αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να είναι πιο πιθανό να κρυώσουν και να εμφανίσουν υποθερμία. Το μικρό άγχος ενός πρόωρου μπάνιου μπορεί επίσης να κάνει ορισμένα μωρά πιο πιθανό να έχουν πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).

Δέσιμο και θηλασμός: Το να απομακρυνθεί το μωρό από τη μητέρα του για να κάνει μπάνιο πολύ σύντομα, μπορεί να διακόψει το δέσιμό τους, την πρώτη επαφή δέρμα με δέρμα και την επιτυχία του θηλασμού. Έρευνα έδειξε ότι παρουσίασε αύξηση 166% επιτυχία του θηλασμού σε νοσοκομείο μετά την 12ωρη καθυστέρηση στο πρώτο μπάνιο του μωρού σε σύγκριση με τα μωρά που έκαναν μπάνιο μέσα στις πρώτες δύο ώρες.

Ξηρό δέρμα: Το Vernix caseosa, η λευκή ουσία που καλύπτει το δέρμα του μωρού κατά τη γέννηση, δρα ως φυσική ενυδατική κρέμα και μπορεί να έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μάθετε περισσότερα για αυτή εδώ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), είναι καλύτερο να αφήσετε τη λευκή αυτή ουσία στο δέρμα ενός νεογέννητου για λίγο για να αποτρέψετε αφυδάτωση του ευαίσθητου δέρματός τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πρόωρα μωρά, καθώς το δέρμα τους είναι πολύ επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Σημείωση: Τα μωρά μητέρων με HIV ή ηπατίτιδα θα πρέπει να κάνουν μπάνιο μετά τον αρχικό θηλασμό, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για το προσωπικό του νοσοκομείου και τα μέλη της οικογένειας.

proto mpanio morou 2

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash

Κάθε πότε πρέπει να κάνουν μπάνιο τα νεογέννητα από τη στιγμή που θα επιστρέψουν σπίτι;

Τα νεογέννητα δεν χρειάζεται να τα κάνετε μπάνιο κάθε μέρα. Σπάνια ιδρώνουν ή λερώνονται αρκετά ώστε να χρειάζονται ένα πλήρες μπάνιο.

Τρία μπανάκια την εβδομάδα κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού, είναι αρκετά. Το συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο δέρμα του μωρού σας.

Μπορεί το μωρό να κάνει μπάνιο πριν πέσει ο ομφάλιος λώρος;

Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, το μωράκι σας θα πρέπει να το πλένετε μόνο με ένα σφουγγάρι ή πανάκι. Αυτό συνήθως συμβαίνει για περίπου μία με δύο εβδομάδες. Αν δεν πέσει μέσα σε μια διάρκεια 2 εβδομάδων, καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

proto mpanio morou 4

Photo by Flávia Gava on Unsplash

Πώς θα κάνουμε μπάνιο το μωρό με σφουγγάρι;

  1. Ξαπλώστε το σε ένα ζεστό δωμάτιο σε μια οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια. Φροντίστε να είναι άνετη για εσάς και το μωρό σας.
  2. Προσοχή! Μην αφήνετε λεπτό από τα χέρια σας και τα μάτια σας το παιδί.
  3. Να έχετε κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε. Λεκάνη με νερό, καθαρή πετσέτα, σφουγγάρι, βρεφικό σαπούνι.
  4. Κρατήστε το μωράκι σας τυλιγμένο με μια πετσέτα, ώστε να μην κρυώνει και αρχίστε από το προσωπάκι του.
  5. Πλύντε με ένα υγρό πανί χωρίς σαπούνι το προσωπάκι του. Κατόπιν, βουτήξτε το πανάκι στο σαπουνόνερο και καθαρίστε το κορμάκι του και την περιοχή της πάνας.

Πότε ένα μωρό είναι έτοιμο για κανονικό μπανάκι;

proto mpanio morou 1

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Μόλις ο ομφάλιος λώρος επουλωθεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το μωρό σας απευθείας στο νερό. Τα πρώτα του μπανάκια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και σύντομα σε διάρκεια. Μπορεί να διαμαρτυρηθεί λίγο. Αν συμβεί αυτό, επιστρέψτε στα μπανάκια με το σφουγγάρι για μια ή δύο εβδομάδες και μετά δοκιμάστε ξανά. Τα μωρά σας θα συνηθίσουν το νερό.

Πώς θα κάνετε το μωρό σας με ασφάλεια μπάνιο; Δείτε εδώ.

πηγή: healthychildren.org


Πηγή