Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κέικ ή μπρόκολο; Όπως φαίνεται τα παιδιά επιλέγουν την τελευταία επιλογή που τους δίνεις

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, αναφέρεται ότι το μόνο που χρειάζεται για να κάνετε τα παιδιά σας να κάνουν καλύτερες επιλογές είναι διατυπώνετε διαφορετικά τις ερωτήσεις σας. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, έτσι;

Κι όμως ισχύει!!! (πολλά θαυμαστικά!)

Πολλοί γονείς ενθουσιάζονται με την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών τους. Τα ενθαρρύνουν και τα βοηθούν ώστε να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους. Ωστόσο, νέα έρευνα αναφέρει ότι ίσως τα μικρά παιδιά δεν είναι εξίσου ικανά να κατανοήσουν τα ερωτήματά μας. Για παράδειγμα, εάν δώσετε σε ένα παιδί την επιλογή – κέικ ή μπρόκολο – η μελέτη δείχνει ότι απλώς θα διαλέξουν την τελευταία επιλογή που τους δώσατε, αντί να πουν τι πραγματικά επιθυμούν.

Γιατί; Ίσως γιατί δεν μπορούν να συγκρατήσουν την πρώτη επιλογή στο μυαλό τους, γι’ αυτό και λένε ό,τι θυμούνται ευκολότερα.

Δείτε ένα μικρό παράδειγμα στο βίντεο παρακάτω:

Το καλό και το κακό

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι κάτι που οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου, όταν μιλάνε με τα παιδιά τους.

Πράγματι, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γονείς που προσπαθούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν υγιεινές επιλογές, σχετικά με τη διατροφή τους. Ωστόσο,αυτό δεν είναι πάντα θετικό.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλό τους το πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά τους σε ερωτήσεις όπως; «Χτύπησες την αδερφή σου επίτηδες ή κατά λάθος;». Μπορεί να μην καταλάβουν πραγματικά τι ρωτάτε και η δεύτερη επιλογή να είναι εκείνη που θα διαλέξουν, γιατί πολύ απλά αυτή είναι πιο πρόσφατη και θυμούνται.

Κάντε το τεστ!

Κάποιοι γονείς το έχουν δοκιμάσει. Κάντε κι εσείς το ίδιο ρωτώντας:

«Θέλεις να πηδάς όλο το βράδυ στο κρεβάτι ή να κοιμηθείς;»

«Θέλεις να κλαις μέσα στο σουπερμάρκετ ή θέλεις η μαμά να είναι χαρούμενη;»

«Θέλεις να περάσεις μια ώρα ψάχνοντας για τα παπούτσια σου ή θέλεις να πας στη γιαγιά τώρα;»

πηγή: babyology.com


Πηγή