Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κέικ στην εγκυμοσύνη: Να φάτε ή όχι; (συν μια υγιεινή συνταγή)

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια ασυνήθιστη λαχτάρα για φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η ασυνήθιστη λαχτάρα ονομάζεται “λιγούρα”. Όταν μια γυναίκα λοιπόν έχει λιγούρες ζητάει κάτι αλμυρό, κάτι καυτερό, κάτι περίεργο ή κάτι γλυκό. Αν είστε έγκυος και ζητάτε γλυκά, τότε κάποια στιγμή θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε ένα κομμάτι λαχταριστό κέικ με γλάσο, κρέμα ή σαντιγί. Είναι δύσκολο να πούμε όχι στα κέικ και δη εκείνα που θυμίζουν περισσότερο τούρτα αλλά κάνει να τα τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι; Συνεχίστε να διαβάζετε για να πάρετε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Μπορεί μια έγκυος να φάει κέικ;

Μπορείτε να φάτε ένα κομμάτι κέικ μια στο τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αν τρώτε με μέτρο δεν θα βλάψετε εσάς ή το μωρό σας. Αλλά θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση των κέικ ή οποιονδήποτε άλλων τροφών που περιέχουν ζάχαρη (σε μεγάλη ποσότητα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Ενώ είστε έγκυος, θα πρέπει να τρώτε υγιεινές τροφές και να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή καθώς αυτή θα εξασφαλίσει ότι το μωρό σας θα λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξή του. Οι πρωινές ναυτίες μπορούν επίσης να βλάψουν το σώμα σας, οπότε πρέπει να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα και να πίνετε πολύ νερό. Το να τρώτε κέικ μια στο τόσο είναι εντάξει, αλλά μην κάνετε υπερβολές. Τα κέικ προσφέρουν μηδενική θρεπτική αξία και ικανοποιούν την πείνα για μικρό χρονικό διάστημα. Περιέχουν άχρηστες θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται!

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε πολλά κέικ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση κέικ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Να γιατί πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε κέικ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Τα κέικ μπορεί να περιέχουν βακτήρια

Ενώ είστε έγκυος, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι αδύναμο, επομένως πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Ακόμα κι αν το κέικ είναι σπιτικό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχει βακτήρια όπως σαλμονέλα, E.coli, Toxoplasma και πολλά άλλα. Εάν κάποιο από αυτά τα βακτήρια εισέλθει στο σώμα σας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

keik sthn egkimosini 2

Η υπερβολική κατανάλωση κέικ μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον παραπανίσια κιλά

Ναι, πρέπει να παίρνετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτή η αύξηση βάρους θα πρέπει να προκύπτει από υγιεινές και θρεπτικές τροφές. Η κατανάλωση κέικ, γλυκών ή άλλου πρόχειρου φαγητού θα σας προσφέρει μόνο άχρηστες θερμίδες που θα έχουν ως αποτέλεσμα ανθυγιεινή και υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα κάνουν το ταξίδι της εγκυμοσύνης σας δύσκολο, οπότε για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε, καλύτερα να αποφεύγονται. Μπορείτε να απολαύσετε ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας ή βανίλιας, αλλά περιοριστείτε μόνο στο ένα κομμάτι. Επιπλέον αποφύγετε τα κέικ που έχουν σακχαρίνη αντί για ζάχαρη, καθώς μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να επηρεάσει το έμβρυο. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή – τρώτε τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγιή αύξηση βάρους και φυσικά προάγουν την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τι να θυμόσαστε αν τρώτε κέικ κατά τη διάρκεια της κύησης

Ορίστε μερικά πράγματα σχετικά με την κατανάλωση κέικ που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση κέικ που περιέχει αυγά μπορεί να βλάψει το μωρό, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα αυγά δεν είναι επιβλαβή για το μωρό, επομένως μπορείτε να καταναλώσετε ένα κέικ που έχει μέσα αυγά. Ωστόσο, ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα συντηρητικά εκτός από τα αυγά, καθώς θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιβλαβή για το μωρό.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να τρώτε ένα κομμάτι κέικ πού και πού, προτιμήστε το σπιτικό κέικ αντί για το κέικ από κάποιο ζαχαροπλαστείο, φούρνο ή σουπερμάρκετ.

Συνταγή για υγιεινό κέικ εγκυμοσύνης

keik sthn egkimosini 3

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα υγιεινό κέικ που μπορείτε να το καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη σας ακολουθεί μια απίθανη συνταγή για κέικ σοκολάτας.

Μαλακό, υγρό, σοκολατένιο, υγιεινό και σούπερ λαχταριστό.

Υλικά:

Στερεά

  • 1 κούπα αλεύρι από μαύρο ρύζι
  • 1 κούπα κοσκινισμένο αλεύρι μαλακό
  • 2/3 κούπας αμύγδαλα
  • 1 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.τ.γ. baking powder
  • 6 κ.τ.σ. κακάο
  • 1 κ.τ.σ σπόρους chia
  • 1 βανίλια

Υγρά

  • 1/2 κούπα λιωμένο λάδι καρύδας
  • 1 κούπα σιρόπι Αγαύης (μπορείτε και λιγότερο αν θέλετε πιο άγλυκο το κέικ σας)
  • 3 κ.τ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο + 9 κ.τ.σ νερό + 1 κ.τ.σ φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 + 2/3 κούπες γάλα αμυγδάλου + 3 κ.τ.γ. μηλόξιδο
  • 2 μικρά μήλα τριμμένα

Πώς θα το φτιάξετε:

  1. Ανάψτε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου και προθερμάνετέ τον.
  2. Αναμείξτε το γάλα αμυγδάλου με το μηλόξιδο και αφήστε το να σταθεί.
  3. Αναμείξτε όλα τα στερεά υλικά μαζί σε ένα μπολ.
  4. Αναμείξτε τον τριμμένο λιναρόσπορο με το νερό και τον χυμό λεμονιού. Θα δείτε ότι θα μοιάζει πολύ με χτυπημένο αβγό. Προσθέστε έπειτα το λάδι καρύδας και το σιρόπι Αγαύης.
  5. Ρίξτε το μείγμα με τον λιναρόσπορο στο μπολ με τα αλεύρια και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα. Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα. Ανακατέψτε απαλά και προσθέστε στο τέλος τα τριμμένα μήλα.
  6. Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψάκι (27cm) και ψήστε για 35 με 40 λεπτά.
  7. Δείτε αν το κέικ σας ψήθηκε, δοκιμάζοντας μια οδοντογλυφίδα.
  8. Μόλις το αφαιρέσετε μπορείτε να φάτε ένα κομματάκι! Είπαμε… με μέτρο! Είστε εγκυούλα!

πηγές: parenting.firstcry.com


Πηγή