Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καθημερινές δυσκολίες : Ο σταθμός για την αλλαγή και την προσωπική εξέλιξη

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε φτάσει στο σημείο της αναζήτησης του εαυτού. Η αλήθεια είναι ,πως είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του ανθρώπου που επιβάλλεται να ανοίξει αλλά και να κλείσει με τη καλύτερη διαδρομή. Η αναζήτηση του εαυτού μας, είναι το πιο όμορφο αλλά και το πιο δύσκολο ταξίδι. Πώς όμως θα αναπτύξουμε τον εαυτό μας; Πως θα γίνουμε καλύτεροι για εμάς και μετά για τους άλλους; Πώς θα μπορούμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις όπως το πένθος, ο χωρισμός ,μια απόλυση;

Η στιγμή λοιπόν, που καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε θέματα της ζωής, σχέσεων, απώλειας ,και ενδεχομένως οικονομικών δυσπραγιών είναι ταυτόχρονα και η στιγμή της ανάπτυξης του εαυτού μας. Η αποδοχή των συναισθημάτων της απογοήτευσης, της απώλειας, και της αναστάτωσης οδηγεί στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Σε επίπονες καταστάσεις που μπορεί να βιώσουμε και να κοντοσταθούμε νιώθοντας αδύναμοι να διαχειριστούμε τις εξελίξεις της ζωής μας είναι σημαντικό να πάρουμε αποφάσεις που αισθανόμαστε απόλυτα, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ή όχι. Παίρνοντας μια απόφαση με όλη την ευθύνη , είτε αποδειχτεί σωστή, είτε λάθος, είτε αναγκαία λόγω συνθηκών, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα στην εξέλιξη μας.

Όταν βρισκόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις και αισθανόμαστε άπραγοι και ‘’μικροί’’ να βγούμε από το σκοτάδι της ψυχής μας θα ήταν καλό να δούμε σαν τρίτο άτομο τη κατάσταση, να συζητήσουμε για αυτό που μας απασχολεί και να το αποδεχτούμε. Με αφορμή μια δυσκολία είναι σημαντική η απόφαση μας για την αλλαγή και την εξέλιξη της ζωής μας. Ο άνθρωπος στη πραγματικότητα χρειάζεται και έχει ανάγκη τις δυσκολίες. Σε αυτή τη φάση, τα βέλη στρέφονται προς τον ίδιο μας τον εαυτό ,κοιτάμε μέσα μας αναζητώντας το ”εγώ” διαφοροποιώντας το από το ”εμένα” που είναι η εικόνα των άλλων για τον εαυτό μας και πολλές φορές την ταυτίζουμε ή μας επηρεάζει. Οι δυσκολίες φαινομενικά αποτελούν τροχοπέδη ενώ στην ουσία είναι η κινητήριος δύναμη για την ουσιώδη αναγνώριση του εαυτού και της ψυχικής ανθεκτικότητας που φροντίζει να ενδυναμώνει.

Εν καιρώ θα συστηθούμε με τον αληθινό εαυτό μας και θα αισθανθούμε την ευτυχία στον εσωτερικό μας κόσμο. Μέσα από το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού θα δούμε που κρύβεται η πραγματική ευτυχία ,θα εκτιμήσουμε τη ζωή και θα ζούμε τη κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Εξάλλου όπως αναγράφεται και στο εξαιρετικό βιβλίο του Sharma R. (Ο Μοναχός που πούλησε τη ferrari του),η ζωή μας δίνει πάντα αυτό που χρειαζόμαστε!

 Tip: Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. 

ΧΑΡΙΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  – LIFE COACH

Katerinaxaritou14@gmail.com


Πηγή