Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κακόκεφο παιδί: Χρήσιμες συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση ότι οι μεταβολές της διάθεσης συμβαίνουν μόνο στους ενήλικες, συμβαίνουν και στα παιδιά. Τα παιδιά γίνονται κακόκεφα και κλείνονται στον εαυτό τους επειδή συχνά δεν έχουν την ικανότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Αν νομίζετε ότι μια τέτοια συμπεριφορά τείνει να γίνει μέρος του χαρακτήρα του παιδιού μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού. Αλλά αυτή είναι μια ακραία κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να χειριστείτε το πρόβλημα στο σπίτι.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε στη συμπεριφορά του παιδιού σας καθορίζει πώς θα συμπεριφερθεί και εκείνο.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση:

Φροντίστε το παιδί σας

Πώς μεγαλώνεις το παιδί σου κάνει πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένοι είστε, είναι σημαντικό να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή όταν έχουν τη γονική προσοχή. Στην ιδανική περίπτωση και οι δύο γονείς πρέπει να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Αφήστε το να εκφράσει τον εαυτό του

Το σπίτι σας πρέπει να είναι το μέρος όπου το παιδί σας μπορεί να εκφραστεί χωρίς φόβο. Μερικές φορές τα παιδιά γίνονται κακοδιάθετα καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τα παιδιά υιοθετούν μια παθητική συμπεριφορά για να επιδείξουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ενθαρρύνετε τη θετική συμπεριφορά

Είναι σημαντικό και οι δυο σας, η μητέρα και ο πατέρας, να καθίσουν μαζί για να βρουν τρόπους έκφρασης για το παιδί τους. Βοηθήστε το ώστε να μπορέσει να σας εκφράσει τα συναισθήματά του.

Μείνετε ήρεμοι

Βεβαιωθείτε ότι δεν αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί σας είναι αντιδρά άσχημα λόγω της κακής του διάθεσης. Αυτό θα του δώσει μόνο περισσότερη δύναμη για να δείξει κακή συμπεριφορά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το αγνοήσετε. Εάν σταματήσετε να δίνεται μεγάλη σημασία στην κακή συμπεριφορά του θα σταματήσει να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο.

Κρατήστε το επίπεδο στρες χαμηλό στο σπίτι

Ως γονέας, θα πρέπει να κρατάτε το άγχος μακριά από το σπίτι. Τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τις αγχωτικές καταστάσεις και γίνονται ανήσυχα, με κακή διάθεση και αρνητική συμπεριφορά.

Εξασφαλίστε σωστή διατροφή

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει καλή υγεία και ότι παίρνει από τη διατροφή του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες Β είναι γνωστές για την ιδιότητά τους να επιδρούν θετικά στη διάθεσή μας. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που είναι διαθέσιμα από ιχθυέλαιο μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στην περίπτωση αυτή.

Δώστε του συγκεκριμένο χρόνο για να εκφραστεί

Πείτε στο παιδί σας ότι έχει συγκεκριμένο χρόνο για να μιλήσει για όσα το ενοχλούν. Αν τελειώσει ο χρόνος ζητήστε του να συνεχίσει την επόμενη ημέρα. Έτσι θα πρέπει να σκεφτεί τα πράγματα για τα οποία θέλει να παραπονεθεί. Η μέθοδος αυτή, τελικά, θα μειώσει τη συνήθεια του να παραπονιέται και να κλαψουρίζει.


Πηγή