Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Καλλυντικά για μωρά: Κάντε τις σωστές επιλογές

Η ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα έχει ιδιαίτερες ανάγκες καθώς  το βρεφικό δέρμα απορροφά και χάνει υγρασία με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ο παιδίατρος θα πρέπει να μας συμβουλεύει για την κατάλληλη φροντίδα του δέρματος των μωρών μας και για τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε στην περιποιησή τους.

Αυτό το τρυφερό δερματάκι του μωρού μας, που δεν χορταίνουμε να το χαϊδεύουμε και να του μυρίζουμε, θέλει αναμφισβήτητα ιδιαίτερη φροντίδα! Απαιτεί καλλυντικά ελεγμένα, εγκεκριμένα και ασφαλή για μικρό μας πλάσμα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά των καλλυντικών που χρησιμοποιούμε και δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε χρήση προϊοντων που δεν προορίζονται ειδικά για παιδιά, αφου μπορεί να περιέχουν ουσίες ικανές να ερεθίσουν τη βρεφική επιδερμίδα.

Ας δούμε τι χρειαζόμαστε για τα μωρά μας:

Στην αγορά υπάρχουν αρκετές σειρές βρεφικής περιποίησης  και είναι πολύ εύκολο να χαθούμε προσπαθώντας να επιλέξουμε. Καλό είναι να προτιμήσουμε προϊόντα που συνδυάζουν φυσικά συστατικά από αγνή βιταμίνη Ε, εκχύλισμα φύλλου ελιάς, μεταλλικά στοιχεία και έλαια αμυγδάλου, ώστε να αφήσουν την επιδερμίδα καθαρή, απαλή και ενυδατωμένη. 

Είναι απαραίτητο ένα απαλό υγρό καθαρισμού για το σώμα και τα μαλλάκια του, χωρίς σαπούνι, με ουδέτερο pH,  που να μην ερεθίζει τα μάτια.
Ενυδατικό γαλάκτωμα με λεπτόρρευστη υφή, για απαλό βρεφικό μασάζ.
Προστατευτική κρέμα για την καθημερινή αλλαγή της πάνας, για την πρόληψη ερεθισμών και
Επανορθωτική κρέμα συγκάματος.

Πέρα από αυτά, μπορείτε να έχετε βρεφικο λαδάκι, είτε για το μασάζ, είτε για να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο αφρόλουτρο του μωρού, ενώ πολλές μανούλες χρησιμοποιούν και βρεφικό ταλκ για να απορροφά την υγρασία απο την πάνα και να προσφέρει μία έξτρα ασπίδα προστασίας.

Εκτός από τα προϊοντα, θα χρειαστείτε μπατονέτες για μωρα, γαζούλες αποστειρωμένες, μαλακή βούρτσα για τα μαλλάκια του, νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι για μαλακά νυχάκια και μωρομάντηλα, για τις δύσκολες ώρες που μπορεί να μην έχετε ζεστό νερό ή να είστε έξω. Τέλος, υπάρχει και η βρεφική κολόνια με χαμομήλι και διακριτικό άρωμα που αρωματίζει το μωρό σας, χωρίς να ερεθίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα του.

Σε κάθε περίπτωση πρεπει να προσέξουμε τις ηλικίες στις οποιες απευθύνονται τα προϊόντα. Σε πολλές εταιρείες υπάρχει διαχωρισμός για το πρώτο έτος της ζωής του μωρού, ή από 0-3, και αυτό γιατί οι ανάγκες είναι κάθε φορά δαιφορετικές και το δέρμα έχει άλλες απαιτήσεις και ικανότητες απορρόφησης, ενυδάτωσης και ανταπόκρισης σε καλλυντικά. 


Πηγή