Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καλοκαιρινές συμβουλές ασφαλείας για παιδιά

Το καλοκαίρι σημαίνει για μικρούς και μεγάλους διασκέδαση, χαλάρωση, μπάνια, παγωτά, παιχνίδια στην αυλή ή το μπαλκόνι, διακοπές και οικογενειακές στιγμές. Είτε χτίζετε παλάτια στην άμμο, είτε παίζετε παιχνίδια στην αυλή ή το μπαλκόνι, η ασφάλεια το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας.

Από την ασφάλεια στο ποδήλατο, μέχρι την έκθεση σε κάθε είδους μικρόβια, θα πρέπει να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι. Μην περιμένετε τα παιδιά σας να σας υπενθυμίσουν τη λέξη “ασφάλεια” το καλοκαίρι. Θα πρέπει εσείς από την πλευρά σας να κάνετε ό,τι πρέπει για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Μόνος στο σπίτι

Οι εργαζόμενοι γονείς δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μειώστε αυτή την ανησυχία μιλώντας τους, βάζοντας κανόνες και δημιουργώντας ένα πρόγραμμα για εκείνα. Κολλήστε στο ψυγείο αυτό το πρόγραμμα και ζητήστε από το παιδί σας να μην κάνει κάτι που δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα αυτό. Επιπλέον, εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να ανοίγει την πόρτα σε κανέναν, να μην απαντά σε τηλέφωνα που δεν γνωρίζει, να μην βγαίνει εκτός σπιτιού.

Διαβάστε επίσης: «Μόνος στο σπίτι»: Κάνει τα παιδιά να μένουν μόνα στο σπίτι;

Έκθεση στον ήλιο

kalokairi sumvoules asfaleias 8

Αν το παιδί σας λατρεύει να βρίσκεται έξω και δη μεταξύ 10 π.μ. και 15.00 μ.μ. θα πρέπει εσείς να το προστατέψετε από τις ακτίνες του ήλιου. Φορέστε του ανοιχτόχρωμα ρούχα, γυαλιά, καπέλο και φυσικά αντηλιακό. Μόνο έτσι θα αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα, την ηλίαση ή τη θερμοπληξία. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το αντηλιακό του κάθε δύο ώρες.

Διαβάστε επίσης: Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από τον ήλιο

Ασφάλεια στο νερό

kalokairi sumvoules asfaleias 6

Η πισίνα ή η θάλασσα είναι τόσο δελεαστική τους καλοκαιρινούς μήνες και τα παιδιά με λαχτάρα βουτούν στα νερά. Προστατέψτε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του νερού. Μην τα αφήνετε ούτε δευτερόλεπτο από τα μάτια σας, στα μικρότερα παιδιά φορέστε “μακαρόνι” ή μπρατσάκια. Μην τα αφήνετε να βουτούν με γεμάτη κοιλίτσα. Μην τα αφήνετε να απομακρύνονται.

Διαβάστε επίσης: Ασφάλεια στο νερό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε παιδιά και βρέφη

Τσιμπήματα εντόμων

kalokairi sumvoules asfaleias 4

Αυτά τα έντομα μπορούν να χαλάσουν τα καλοκαίρινά σας σχέδια. Γι’ αυτό δράστε αμέσως αν χρειαστεί. Αν τσιμπήσει τα παιδιά σας κουνούπι, απλώστε αμέσως μια κρέμα που καταπραϋνει τον κνησμό. Αν τσιμπήσει τα παιδιά μέλισσα ή σφήκα, προσπαθήστε να αφαιρέσετε άμεσα το κεντρί και πλύνετε την περιοχή με νερό και σαπούνι. Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Μιλήστε τα παιδιά σας για τα έντομα, για το τσίμπημά τους και ζητήστε τους να μην πλησιάζουν φυτά και λουλούδια.

Διαβάστε επίσης: Τσιμπήματα του καλοκαιριού: Πώς να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Ασφάλεια στο ποδήλατο

kalokairi sumvoules asfaleias 2

Το καλοκαίρι πολλά παιδιά πηδούν στο ποδήλατό τους και κάνουν ατελείωτες βόλτες. Πριν πατήσουν όμως το πόδι τους στο πετάλ, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν όλους τους κανόνες ασφαλείας. Ζητήστε τους να φορέσουν το προστατευτικό τους κράνος, κλειστά και σταθερά παπούτσια και φωτεινά ρούχα.

Διαβάστε επίσης: Πότε και πώς να μάθω στο παιδί μου ποδήλατο;

Μικρόβια

kalokairi sumvoules asfaleias 5

Αν και τα παιδιά μετά την πανδημία που βρίσκεται γύρω μας ξέρουν πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και πώς να χρησιμοποιούν το αντισηπτικό, καλό θα είναι να τους υπενθυμίσετε τους κανόνες καθαριότητας για να αποφύγουν τα μικρόβια που βρίσκονται στην αυλή ή την παιδική χαρά.

Διαβάστε επίσης: Απίθανα σημεία που μαζεύονται μικρόβια

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

kalokairi sumvoules asfaleias 3

Με τα παιδιά να κρατούν αρκετές ώρες μια κινητή συσκευή στα χέρια τους, είναι καλό να γνωρίζουν τους κινδύνους που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε κωδικούς ασφαλείας, γονικό έλεγχο και βάλτε όρια στη χρήση των συσκευών.

Διαβάστε επίσης:  Πέντε τρόποι για να είσαι σίγουρη πως το παιδί σου «σερφάρει» με ασφάλεια


Πηγή