Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κατάθλιψη στα παιδιά: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις (pics)

Μάλιστα, αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι νέοι δε διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς θεωρούν ότι διαθέτουν περιορισμένη αντίληψη, λιγότερες ευθύνες και ελάχιστες αρνητικές εμπειρίες.

Ωστόσο, η σύγχρονη επιστήμη έρχεται σήμερα να ανατρέψει αυτήν την άποψη και να αποδείξει ότι το καθεστώς της ψυχικής υγείας δεν προβαίνει σε διακρίσεις όσον αφορά την ηλικία. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη στην παιδική και εφηβική ηλικία μοιράζεται ένα κοινό υπόβαθρο συμπτωμάτων με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή των ενηλίκων.

Επιδημιολογία:

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης και τον Θάνο Ασκητή, περίπου το 5% των παιδιών και των εφήβων παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη. Οι επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας των δυτικών κοινωνιών κυμαίνεται από 1,9% έως 3,4%, ενώ στους εφήβους αγγίζει το 3,2% με 8,9%.

Περίπου το 50% των παιδιών με κατάθλιψη αναμένεται να εμφανίσουν ένα επεισόδιο υποτροπής τουλάχιστον για μια φορά, κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Ενώ δεν εντοπίζονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα ποσοστά της κατάθλιψης μέχρι την ηλικία των 15 ετών, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μετά το πέρας αυτής της ηλικίας, το ποσοστό των γυναικών διπλασιάζεται σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς;

Ένα παιδί ή ένας έφηβος πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω 9 συμπτώματα, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 2 εβδομάδων, με το κυρίαρχο σύμπτωμα να περιλαμβάνει μελαγχολική, ευερέθιστη διάθεση ή ανηδονία:


Πηγή