Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καφές στην εγκυμοσύνη: Ντεκαφεϊνέ,κανονικός ή καθόλου;

Η πιο συχνή και συνηθισμένη ερώτηση που θέτουν οι μέλλουσες μητέρες στον γιατρό τους είναι η ακόλουθη: « Καφέ μπορώ να πίνω;».

Είτε ως αγαπημένη συνήθεια, είτε ως ανάγκη, ο καφές είναι για τις περισσότερες από εμάς αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Τι γίνεται λοιπόν όταν  μία γυναίκα είναι έγκυος; Δεν πρέπει να πίνει καφέ ή μπορεί να επιλέξει τον ντεκαφεϊνέ; Αρχικά πρέπει να δούμε γιατί γίνεται τόσος λόγος για τον καφέ στην εγκυμοσύνη.

Όπως αναφέρει το onmed.gr η καφεΐνη είναι διεγερτική και διουρητική ουσία. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς και αυτό δεν είναι καλό, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διουρητική της δράση κάνει επίσης το σώμα να χάνει περισσότερα υγρά κι έτσι είναι πιο πιθανή η αφυδάτωση.Επίσης, η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και φτάνει στο μωρό. Ο μεταβολισμός του αγέννητου μωρού δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί κι έτσι δεν μπορεί να επεξεργαστεί πλήρως την καφεΐνη.

Μύθοι και αλήθειες
– Η καφεΐνη προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στους ανθρώπους: Αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν καταδείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, πρόωρη γέννα, μειωμένη γονιμότητα, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στέρεα ερευνητικά δεδομένα για τέτοιου είδους προβλήματα στον άνθρωπο.
– Η καφεΐνη προκαλεί υπογονιμότητα: Μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης καφεΐνης και της καθυστερημένης σύλληψης.
– Η καφεΐνη προκαλεί αποβολές: Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2008 και αφορούσαν στη σχέση καφεΐνης και αποβολής κατέληξαν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Η μία από αυτές, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology, έδειξε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον 200mg καφεΐνη καθημερινά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν σε σύγκριση με αυτές που δε λαμβάνουν καθόλου καφεΐνη. Η άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Epidemiology, δεν έδειξε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής για τις γυναίκες που καταναλώνουν μικρή ποσότητα καφέ καθημερινά (200-350mg την ημέρα). Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός March of Dimes συνιστά στις εγκύους να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από τα 200mg την ημέρα (μία κούπα καφέ).

Σύμφωνα λοιπόν με την Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη (American Pregnancy Association), καλό είναι οι μέλλουσες μητέρες να μειώνουν την πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ και άλλα ροφήματα ή τρόφιμα. Η κατανάλωση καφεϊνης σε μεγάλες ποσότητες , πλέον των 300 mg την ημέρα, μειώνει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών στοιχείων και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Ένα συνηθισμένο ποτήρι καφέ περιέχει 75-150 mg καφεϊνης.

Γι ‘αυτό το λόγο οι γιατροί συνιστούν να πίνετε το πολύ ένα φλιτζάνι και όχι κούπα καφέ την ημέρα. Οσο για τον ντεκαφεϊνέ δεν είναι εντελώς χωρίς καφεΐνη, καθώς κάθε φλιτζάνι περιέχει περίπου 0-7 mg. Ωστόσο, αυτή είναι πολύ μικρότερη από την ποσότητα που υπάρχει στον κανονικό καφέ.

 Και να θυμάστε επίσης ότι η καφεΐνη υπάρχει επίσης στο τσάι, στα ποτά τύπου κόκα κόλα, στα energy drinks, στο κακάο και τη σοκολάτα.


Πηγή