Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κιρσοί μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι κιρσοί εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η φλεβική νόσος που προκαλεί μετέπειτα τους κιρσούς, ήδη προϋπάρχει στις γυναίκες από τις ηλικίες των 20-25 ετών, αλλά δεν είναι ορατή καθώς δεν υπάρχουν εξωτερικά εμφανή σημάδια παρά μόνο ίσως ελάχιστες μικρές μπλε ή μοβ φλέβες. Αν θέλαμε να εντοπίσουμε τα κύρια αίτια, θα προσδιορίζαμε τη γενετική γονιδιακή προδιάθεση και την κληρονομική οικογενειακή να ακολουθεί.

Κιρσοί μετά τον τοκετό

Οι κιρσοί συνήθως εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη και μπορούν να διαρκέσουν από μερικούς μήνες ως ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

«Οι κιρσοί μετά τον τοκετό είναι ένα συχνό φαινόμενο», εξηγεί η Rachel Nazarin, MD, FAAD, δερματολόγος στο Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη λέγοντας ότι «οι φλέβες στα πόδια συχνά τεντώνονται και διαστέλλονται με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ορατές μέσω του δέρματος».

Όταν οι φλέβες σας λειτουργούν σωστά, έχουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης που βοηθούν το αίμα σας να ρέει προς την καρδιά. Ωστόσο, κατά την εγκυμοσύνη ο όγκο αίματος αυξάνεται περίπου κατά 45%. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και να αποδυναμώσει τις βαλβίδες μέσα σε αυτά, με αποτέλεσμα το αίμα να συγκεντρώνεται και να συσσωρεύεται στις φλέβες. Η παρατεταμένη πίεση σε συνδυασμό με το πρόσθετο βάρος του αναπτυσσόμενου μωρού – και μεταξύ άλλων παραγόντων -, διευρύνει τις φλέβες στα κάτω άκρα σας, κάνοντάς τα να διογκώνονται.

‘Ενα άλλο κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αιμορροΐδες, είναι το αποτέλεσμα της ίδιας κυκλοφορικής συμφόρησης – που εμφανίζεται ακριβώς στο ορθό σας, λόγω καταπόνησης ή δυσκοιλιότητας, και όχι στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πόδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών μετά τον τοκετό;

Το πιο προφανές σύμπτωμα των κιρσών μετά τον τοκετό είναι η εμφάνιση μεγάλων, σκούρων μπλε φλεβών στα πόδια ή και στους αστραγάλους. Μπορεί να προκαλέσουν κράμπες ή αίσθημα καύσου στα πόδια σας αλλά και πρήξιμο και πόνο στους αστραγάλους.

Άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός, ή ο ελαφρύς αποχρωματισμός του δέρματος.

kirsoi meta ton toketo2

Τι προκαλεί τους κιρσούς μετά τον τοκετό;

Σκεφτείτε τους κιρσούς μετά τον τοκετό ως σημεία συμφόρησης στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Οφείλονται σε ακατάλληλη λειτουργία των βαλβίδων των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση αίματος και στη συνέχεια τη διεύρυνση των φλεβών. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, ασκεί πίεση στη φλέβα που μεταφέρει αίμα από τα πόδια και τα πόδια στην καρδιά , ειδικά όταν ξαπλώνετε ανάσκελα.

Επίσης, η αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης εκτός από ορμονική ακμή μπορεί να οδηγήσει σε κιρσούς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης διαστέλλουν τις φλέβες, καθιστώντας τις βαλβίδες μέσα σε αυτές πιο επιρρεπείς σε δυσλειτουργία.

Μετά τη γέννα, οι ορμόνες και το σώμα σας επανέρχονται σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα , οπότε η λειτουργία της βαλβίδας στις φλέβες σας θα πρέπει να αποκατασταθεί λίγους μήνες μετά.

kirsoi meta ton toketo3

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς μετά τον τοκετό;

Δεδομένου ότι η βασική αιτία πίσω από τους κιρσούς μετά τον τοκετό είναι η πίεση, θα πρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στην ανακούφιση των ποδιών σας. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να μη φοράτε στενά ρούχα και, όποτε είναι δυνατόν, να κινείτε τα πόδια σας προς τα επάνω είτε κάθεστε είτε είστε ξαπλωμένοι. Εάν ο κνησμός είναι ενοχλητικός, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια παγοκύστη ή δροσερή κομπρέσα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας αν ο πόνος είναι έντονος προκειμένου να σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Πηγή : verywellfamily.com


Πηγή