Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κλειστός δακρυϊκός πόρος στα μωρά: Αίτια και αντιμετώπιση

Ο δακρυϊκός πόρος είναι ένα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινά από την εσωτερική πλευρά του ματιού και καταλήγει στη μύτη. Ο κλειστός δακρυϊκός πόρος, που ονομάζεται επίσης απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου, είναι σχετικά συχνός στα νεογέννητα μωρά.

Περίπου το 5-10% των μωρών έχουν φραγμένο πόρο, μερικές φορές και στα δύο μάτια.Η συντριπτική πλειοψηφία όμως, περίπου το 90%, ξεπερνά το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί άμεση θεραπεία.

Γιατί εμφανίζεται στα μωρά;

Συνήθως τα μωρά γεννιούνται με το αυτό το πρόβλημα. Μία από τις πιο κοινές αιτίες ενός κλειστού δακρυϊκού πόρου είναι ότι η μεμβράνη που καλύπτει το άκρο του πόρου δεν ανοίγει. Άλλες αιτίες είναι:

• η απουσία ανοίγματος του πόρου του άνω ή κάτω βλεφάρου
• μια μόλυνση
• όγκοι στη μύτη
• στραβό οστό που φράζει τον δακρυϊκό πόρο από τη ρινική κοιλότητα

Ποια είναι τα συμπτώματα του κλειστού δακρυϊκού πόρου;

Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν πολύ με μια μόλυνση των ματιών. Συνήθως αρχίζουν τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες της ζωής ενός νεογέννητου και περιλαμβάνουν:

  • συνεχή δάκρυα
  • ελαφρά πρησμένα και κόκκινα βλέφαρα (τα μάτια δεν πρέπει να είναι κόκκινα)
  • βλέφαρα που κολλάνε μεταξύ τους
  • πρασινοκίτρινο υγρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έκκριση είναι στην πραγματικότητα δάκρυα και φυσιολογικά βακτήρια, και όχι σημάδι μόλυνσης. Η έκκριση που παράγεται από έναν δακρυϊκό πόρο θα φαίνεται παρόμοια με την έκκριση από μια μόλυνση χωρίς ωστόσο να είναι.

Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένων των μωρών, έχουμε φυσιολογικά βακτήρια στα βλέφαρά μας που ξεπλένονται από τα δάκρυά μας.

Όταν το σύστημα του αγωγού είναι φραγμένο, τα βακτήρια δεν έχουν πού να πάνε και μένουν στο βλέφαρο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη λοίμωξης. Γι΄αυτό είναι σημαντικό το παιδί με δακρύρροια να εξετάζεται από οφθαλμίατρο.

dakriikos poros3

Μπορείτε να αποτρέψετε τους κλειστούς δακρυϊκούς πόρους;

Στα νεογνά, πολλές φορές οι φραγμένοι πόροι προκύπτουν από το ότι η μεμβράνη δεν ανοίγει κατά τη γέννηση. Δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, μπορείτε να παρακολουθείτε το μωρό σας για συμπτώματα. Φροντίστε να μην εκτίθεται το μωρό σε καπνό ή σε ξηρό αέρα, γιατί μπορεί να ερεθιστούν οι ρινικές οδοί του μωρού και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της απόφραξης.

Ποια η θεραπεία του κλειστού δακρυϊκού πόρου;

Δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε τους κλειστούς δακρυϊκούς πόρους του μωρού στη gallery που ακολουθεί:

Πηγή: healthline.com

 

 


Πηγή