Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η έκκριση κολπικών υγρών είναι μία φυσιολογική διαδικασία του γυναικείου σώματος η οποία κρατά τον κόλπο καθαρό και βοηθά στην πρόληψη της όποιας λοίμωξης. Τα κολπικά υγρά παράγονται από τους αδένες μέσα στον κόλπο και τον τράχηλο και είναι αυτά που μεταφέρουν μακριά τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια.

Η έκκριση των  κολπικών υγρών είναι απόλυτα φυσιολογική και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς την περίοδο αυτή τα αιμοφόρα αγγεία του κόλπου και του αιδοίου διαστέλλονται, η ροή του αίματος αυξάνεται και οι αδένες εργάζονται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις της κύησης είναι άοσμες και όσον αφορά το χρώμα τους πρέπει να είναι άχρωμες, υποκίτρινες ή υπόλευκες. Κάποιο άλλο χρώμα ή η δυσάρεστη οσμή τους, ενδέχεται να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας λοίμωξης στην περιοχή του κόλπου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αντιμετώπισή της.

Προστασία από κολπικούς ερεθισμούς

Η σωματική υγιεινή είναι το Α και το Ω για να αποφύγετε τις κολπίτιδες και τους κολπικούς ερεθισμούς. Φροντίστε ώστε να αλλάζετε καθημερινά το εσώρουχό σας και να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή με χλιαρό νερό και σαπούνι με ουδέτερο Ph.

Εξίσου σημαντικό είναι και το σωστό πλύσιμο των εσωρούχων σας. Θα πρέπει να τα πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες και να τα σιδερώνετε καλά μετά από κάθε πλύση.  

Το καλοκαίρι αποφύγετε να μπαίνετε σε θάλασσες για τις οποίες έχετε την υπόνοια ότι το νερό δεν είναι καθαρό. 


Πηγή