Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ανησυχητικές

Οι κολπικές εκκρίσεις – λευκόρροια – είναι συνηθισμένες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η φυσιολογική κολπική έκκριση στην εγκυμοσύνη είναι λεπτή με ήπια οσμή ή άοσμη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του «φυσιολογικού» όταν πρόκειται για λευκόρροια κατά την κύηση, οπότε μην εκπλαγείτε αν η έκκρισή σας φαίνεται λίγο διαφορετική.

Πότε οι κολπικές εκκρίσεις είναι ανησυχητικές

Περίεργο χρώμα

Οποιαδήποτε έκκριση σε πρασινωπή ή κιτρινωπή απόχρωση ή που προκαλεί κολπικό κνησμό ή πόνο, μυρίζει άσχημα ή έχει έντονη οσμή θα πρέπει να ελέγχεται από τον γυναικολόγο, επειδή μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης.

Πυκνές και λευκές εκκρίσεις

Αν οι εκκρίσεις είναι παχύρευστες και σε λευκό χρώμα μπορεί να αποτελεί σημάδι μόλυνσης.

Ροζ ή καφέ εκκρίσεις

Οι ροζ ή καφετιές εκκρίσεις είναι πιθανώς το αποτέλεσμα ήπιας αιμορραγίας από τον τράχηλο κατά τη διάρκεια του σεξ ή μιας κολπικής εξέτασης. Εφόσον δεν είναι βαριά αιμορραγία, δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Υδαρή έκκριση

Εάν έχετε πολύ υδαρή έκκριση, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε διαρροή αμνιακού υγρού και πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας.

kolpikes ekkriseis1

Πώς αντιμετωπίζονται οι εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Για τις περισσότερες γυναίκες, οι κολπικές εκκρίσεις δεν προκαλούν ανησυχία και θεωρούνται ως μία από τις …. παρενέργειες της εγκυμοσύνης. Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα, πλυθείτε τοπικά μόνο με νερό και μη χρησιμοποιείτε ταμπόν ή μαντηλάκια γιατί δεν θέλετε να παρεμποδίσετε τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων και τα επίπεδα pH στον κόλπο σας. Επίσης, αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις με σαπούνια.

Αν έχετε φαγούρα έντονη, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για το πώς να ανακουφιστείτε.

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και απαραίτητες για τη λειτουργία της γενετήσιας περιοχής, καθώς παρέχουν την αναγκαία υγρασία για να μην ξεραθεί ο κόλπος.

Τι να θυμάστε 

Οι κολπικές εκκρίσεις λοιπόν αν και αυξάνονται στην αρχή της κύησης, ενώ ενδέχεται να λάβουν και χρωματισμό λόγω της «αιμόρροιας της εμφύτευσης», δεν αποτελούν αξιόπιστο σημείο σε ό,τι αφορά τη διάγνωση αρχόμενης κύησης.

Πηγή: todaysparent.com

 


Πηγή