Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά

Αυτό συμβαίνει γιατί όπως κάθε χρόνο, μαζί με το κρύο θα κάνουν την εμφάνισή τους οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, στους οποίους οφείλονται το κοινό κρυολόγημα, οι εποχικές ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, που ταλαιπωρούν τα μικρά μας. Ωστόσο, η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε φέτος είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού λόγω της πανδημίας του Covid-19, αρκεί να ανεβάσει το παιδί λίγα δέκατα για να ανησυχήσουμε. Πόσο σίγουρες είμαστε όμως, ότι το σύμπτωμα που παρουσιάζει το παιδί, αξίζει όντως να μας προκαλέσει έντονη ανησυχία;

Η αλήθεια είναι πως τόσο ο κορονοϊός όσο και οι ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, μοιράζονται αρκετά κοινά συμπτώματα, γεγονός που κάνει λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα για εμάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται αυτά τα συμπτώματα στις μικρότερες ηλικίες, είναι πολύ πιο ήπιος από ότι στους ενήλικες. Συνεπώς χρειάζεται να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικές. Ακριβώς για αυτό, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ενημερωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε να είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε τη μία περίπτωση από την άλλη και να προσφέρουμε στο παιδί άμεσα την κατάλληλη φροντίδα και το αποτελεσματικό φάρμακο, που θα το ανακουφίσει άμεσα από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ποια είναι τα «σημάδια» που πρέπει να προσέξουμε;

Λαμβάνοντας υπόψη μας έρευνες1 που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την πανδημία του Covid-19, φαίνεται πως τα παιδιά που εκδηλώνουν την ασθένεια και δεν είναι ασυμπτωματικά, παρουσιάζουν συνήθως πυρετό, ξηρό βήχα, έντονη καταρροή, πονόλαιμο και κόπωση, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, απλά σε πολύ πιο ήπιο βαθμό. Επιπλέον, ο εμετός, η διάρροια και ο πονοκέφαλος, συγκαταλέγονται στα ανησυχητικά «σημάδια», αλλά παρουσιάζονται σε ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό ασθενών που φτάνει μόλις το 10%. Εάν το παιδί, λοιπόν, παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμες και να έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία με τον ειδικό παιδίατρο που το παρακολουθεί, ο οποίος θα μας δώσει και την καλύτερη κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα σύμπτωμα δεν αρκεί για να πραγματοποιήσουμε διάγνωση ή να είμαστε σίγουρες. Μέχρι να επιβεβαιώσουμε τι συμβαίνει στο παιδί, χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικές, να το κρατήσουμε στο σπίτι, παρατηρώντας τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάστασή του και παραμένοντας σε διαρκή επικοινωνία με τον ειδικό.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συμπτώματα

Ανεξάρτητα από το αν το παιδί έχει όντως κορονοϊό ή κοινό κρυολόγημα, αν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ήπια, εμείς μπορούμε να του δώσουμε ένα αναλγητικό, το οποίο με τη δράση του θα ανακουφίσει άμεσα το μικρό μας από τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και τους μυϊκούς πόνους. Η παρακεταμόλη είναι μία ουσία που συστήνεται από τους ειδικούς για παιδιά άνω των τριών μηνών, καθώς επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα, ανακουφίζει άμεσα το παιδί από τον πόνο, ενώ δεν παρουσιάζει καμία επιπλοκή σε περιπτώσεις κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, παραμένουν μία εναλλακτική, η οποία ωστόσο έχει προκαλέσει αμφιβολίες στους ειδικούς2. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι δύνανται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του κορονοϊού, χωρίς όμως να υπάρχουν για την ώρα αρκετά στοιχεία, τα οποία να επιβεβαιώνουν απόλυτα την παραπάνω θέση.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο μεταδοτική και αν είναι η οποιαδήποτε ασθένεια, στο χέρι μας είναι να προστατεύσουμε τα μικρά μας όσο καλύτερα μπορούμε, ειδικότερα την παρούσα περίοδο που τα μικρόβια… καραδοκούν, απειλώντας την υγεία μας. Ακριβώς για αυτό, δεν ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε στα παιδιά τη σημασία της ατομικής υγιεινής, δίνοντας πρώτοι εμείς το σωστό παράδειγμα μέσα από τις πράξεις μας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το παιδί εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα που μας προβληματίζει, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο και έχουμε πάντα στο «σπιτικό» φαρμακείο ένα αποτελεσματικό αντιπυρετικό παυσίπονο με βάση την παρακεταμόλη, που θα βοηθήσει τον οργανισμό του παιδιού να ανακάμψει, χωρίς να δυσκολέψει την κατάστασή του.

1 Coronavirus disease 2019 in children Surprising findings in the midst of a global pandemic, Ran D. Goldman MD FRCPC, (May, 2020)

2 Can NSAIDs be used in children when COVID-19 is suspected?, (March, 2020)


Πηγή