Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Πώς θα καθαρίσετε τα παιχνίδια & τα αντικείμενα των παιδιών σας

Με τον κορονοϊό να βρίσκεται γύρω μας είναι σημαντικό να κρατούμε αποστάσεις και να καθαρίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας. Σχολαστικά όμως πρέπει να καθαρίζουμε το σπίτι μας και τα αντικείμενα που πιάνουμε με τα χέρια μας.

Τα παιχνίδια είναι αντικείμενα που τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή και θα πρέπει να τα καθαρίζετε περισσότερες φορές απ’ ό,τι συνήθως, ειδικά αν επισκέπτονται το σπίτι σας φίλοι των παιδιών σας.

Υπάρχουν αρκετοί γονείς που ακόμη και τώρα –παρά το lockdown– δέχονται επισκέψεις και τα παιδιά τους συνεχίζουν να παίζουν με τους φίλους τους. Ωστόσο είναι γνωστό πια ότι υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί που μπορεί να έχουν τον ιό όμως να μην εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Έτσι για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο θα πρέπει να καθαρίζετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τα παιχνίδια των παιδιών σας.

Πώς θα πλύνετε τους διάφορους τύπους παιδικών παιχνιδιών

Πλαστικά, μεταλλικά και παιχνίδια από σιλικόνη

Αν κάποιο παιχνίδι μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων, κερδίστε χρόνο και κόπο και βάλτε το να πλυθεί εκεί.

Βυθίστε τα παιχνίδια που δεν αλλοιώνονται σε μια λεκάνη που θα έχετε προσθέσει χλωρίνη, αφήστε για λίγα λεπτά, έπειτα ξεπλύνετε και τοποθετήστε τα στο πλυντήριο. Πλύντε τα στους 60 βαθμούς και μόλις τελειώσει η πλύση αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά.

Να μην ξεχνάτε τα παιχνίδια του μπάνιου. Επειδή βρίσκονται στο μπάνιο και πλένονται μαζί με το παιδί, δεν σημαίνει ότι είναι καθαρά και χωρίς μικρόβια.

Ξύλινα τουβλάκια και χοντρά χάρτινα βιβλία

Τα χοντρά χάρτινα βιβλία και τα τουβλάκια δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, ούτε μπορούν να πλυθούν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα καθαρίσετε με με αντισηπτικά μαντηλάκια ή να τα ψεκάσετε με κάποιο αντιβακτηριακό σπρέι. Αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν καλά πριν τις σκουπίσετε.

koronoios kai katharisma paixnidion 1

Βιβλία

Δεν μπορείτε να πλύνετε το χαρτί, αλλά μπορείτε να καθαρίσετε με αντισηπτικά μαντηλάκια το εξώφυλλό τους. Αν είναι αρκετά λεπτά και δεν καθαρίζονται, απλά αφήστε τα σε “καραντίνα” για δύο εβδομάδες, πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Υφάσματα

Υφασμάτινα παιχνίδια, λούτρινα αρκουδάκια, μικρές κουβερτούλες, υφασμάτινα βιβλία και ό,τι είναι υφασμάτινο μπορεί να μπει στο πλυντήριο ρούχων.

Αν κάποια παιχνίδια είναι μικρά ή θέλετε να τα προστατέψετε, βάλτε τα μέσα σε μια μαξιλαροθήκη, δέστε τη σφιχτά και έπειτα πλύντε τα στους 60 βαθμούς Κελσίου.

koronoios kai katharisma paixnidion 2

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Αν τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας και οι φίλοι τους έχουν οδηγίες καθαρισμού, ακολουθήστε τες κατά γράμμα. Αν δεν έχετε οδηγίες και δεν μπορείτε να τις βρείτε online, κάντε τα παρακάτω:

  • Αφαιρέστε τις μπαταρίες ή βγάλτε από την πρίζα το παιχνίδι
  • Καθαρίστε τις κονσόλες και τα τηλεκοντρόλ με αντισηπτικά μαντηλάκια που δεν περιέχουν αλκόολ.
  • Στεγνώστε τις κονσόλες με ένα στεγνό μαλακό πανί.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα παιχνίδια και τα αντικείμενα των παιδιών σας;

Τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας ακόμη και αν είναι το μόνο που τα παίζει θα πρέπει να καθαρίζονται μια φορά την εβδομάδα, εκτός και αν λερώνονται οπότε και θα πρέπει να τα πλένετε πιο συχνά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αν έρθει κάποιος επισκέπτης στο σπίτι και χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια θα πρέπει να καθαριστούν την ίδια μέρα…

πηγή πληροφοριών: utswmed.org


Πηγή