Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κορονοϊός: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον φόβο μας και το άγχος των παιδιών για τον ιό;

Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται και η αβεβαιότητα για το πότε και πώς θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, εντείνουν τα συναισθήματα άγχους και στρες.

Επίσης, η παραμονή στο σπίτι – που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την ανάσχεση εξάπλωσης του ιού- για άγνωστο χρονικό διάστημα, αρχίζει να επηρεάζει την ψυχολογία όλης της οικογένειας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος σας

  • Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση, την ανάγνωση ή την ακρόαση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Ακούγοντας επανειλημμένα για την πανδημία νοιώθετε χειρότερα.
  • Φροντίστε το σώμα σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές, κάντε ασκήσεις μέσα στο σπίτι ή διαλογιστείτε. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα, να κοιμάστε αρκετά και να αποφεύγετε το αλκοόλ.
  • Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε για τις ανησυχίες σας και για το πώς αισθάνεστε.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος αλλά και τα νεύρα

Όταν οι γονείς ασχολούνται με το COVID-19 ήρεμα και με αυτοπεποίθηση, μπορούν να παρέχουν την καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά τους. Επίσης, μπορούν να είναι πιο καθησυχαστικοί μαζί τους, εάν είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε το παιδί σας, όπως: 

  • Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με το παιδί σας σχετικά με τον COVID-19. Απαντήστε σε ερωτήσεις και μοιραστείτε γεγονότα σχετικά με το COVID-19 με τρόπο που το παιδί μπορεί να σας καταλάβει.
  • Μοιραστείτε μαζί του πώς αντιμετωπίζετε το δικό σας στρες, ώστε να μπορεί να μάθει πώς να το διαχειριστεί. Το σημαντικό είναι να ξέρει ότι δεν είναι κακό που αισθάνεται αναστάτωση ή φόβο.
  • Περιορίστε το χρόνο που βλέπετε ειδήσεις παρουσία των παιδιών. Μπορεί να παρερμηνεύσουν αυτό που ακούν και να φοβούνται κάτι που δεν καταλαβαίνουν.
  • Προσπαθήστε να καθιερώσετε μια ρουτίνα τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, με δραστηριότητες χαλάρωσης και διασκέδασης.

Πηγή: www.cdc.gov


Πηγή