Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κρίσεις πανικού: Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε

΄Ολοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει αυτό το συναίσθημα που όμως μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα βασανιστικό εάν πρόκειται για μια διαταραχή και το άτομο υποφέρει από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων πανικού ή από τη σκέψη αυτών.

Σύμφωνα με το DSM 5, τα κριτήρια για την διαταραχή πανικού είναι ένα επεισόδιο πανικού, δηλαδή ταχυπαλμία, πονοκέφαλος, τρέμουλο, αίσθημα πνιγμού, πόνος στο στήθος, σφίξιμο, αίσθημα ζαλάδας ή θολούρας κτλ συνοδευόμενο εντός του ίδιου μήνα από : συνεχής ανησυχία για μια ενδεχόμενη κρίση πανικού, σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα του ατόμου εξαιτίας των κρίσεων πανικού, ανησυχία για τις επιπτώσεις του πανικού (το άτομο φοβάται μη χάσει τον έλεγχο της ζωής του ή ότι “θα τρελαθεί”).

Φυσικά πρέπει να πούμε ότι η κρίση πανικού δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες διαταραχές (για παράδειγμα Αγχώδη διαταραχή, κοινωνιοφοβία, συγκεκριμένη φοβία κτλ).

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η διαταραχή πανικού σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ερμηνεία που δίνουμε στα γεγονότα και επίσης με την τάση μας να καταστροφολογούμε.

Αυτά τα δυο στοιχεία αποτελούν το “λάθος” του μυαλού μας που γεννά τις κρίσεις πανικού. Για παράδειγμα εάν νιώσουμε ένα ξαφνικό άγχος και μια ταχυπαλμία “από το πουθενά” θα ερμηνεύσουμε το γεγονός ως ανησυχητικό, ότι κάτι συμβαίνει και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε να καταστροφολογούμε κάνοντας σκέψεις του τύπου “Θα πάθω καρδιακή προσβολή”, “Αν με δουν να παθαίνω κρίση πανικού θα με κοροϊδεύουν μια ζωή”, “Θα πέσω κάτω” κτλ.

‘Ενας τρόπος επομένως για να μειωθεί αυτό είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να μην ερμηνεύει τα γεγονότα και να μην μπαίνει σε αυτό που ονομάζουμε Κύκλο Πανικού.

Τι είναι αυτός ο κύκλος; Οταν έχουμε ένα αίσθημα πανικού το σώμα μας εκκρίνει αδρεναλίνη θεωρώντας ότι βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο.

Εμείς παρερμηνεύουμε τα σωματικά μας συμπτώματα και καταστροφολογούμε (“θα πεθάνω”) με αποτέλεσμα να παθαίνουμε κρίση πανικού. Κατόπιν, εφόσον πάθαμε κρίση πανικού, επικρατεί ο φόβος για μια μελλοντική κρίση κι έτσι αρχίζουμε να νιώθουμε πάλι αυτό το αίσθημα του πανικού….ο κύκλος συνεχίζεται και συνεχίζεται μέχρι το άτομο να αποφασίσει να δράσει και να ζητήσει θεραπεία.

Η διαταραχή πανικού είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει 100% με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία. Είναι θέμα τρόπου σκέψης και μπορούμε να είμαστε καπετάνιοι στο ίδιο μας το πλοίο…σωστά;

Αναζητήστε βοήθεια και ενημερωθείτε γύρω από τα θέματα της διαταραχής αυτής.

Η γνώση είναι δύναμη…

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxislogos.blogspot.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή