Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Κυστίτιδα: Συχνά συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η κυστίτιδα είναι μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη του ουροποιητικού.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι το ατελές άδειασμα της κύστης (π.χ. λόγω εγκυμοσύνης ή διόγκωσης του προστάτη), η βλάβη ή ο ερεθισμός γύρω από την ουρήθρα.

Δεν είναι σπάνιο να υπάρχει αίμα στα ούρα σε σοβαρές περιπτώσεις. Ορισμένα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κυστίτιδα εάν δεν αντιμετωπιστούν στην εγκυμοσύνη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό , οπότε θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα θεραπεία αν είστε έγκυος και διαπιστώσατε ότι έχει κυστίτιδα.

Η κυστίτιδα χτυπά συχνότερα τις γυναίκες, καθώς το άνοιγμα της ουρήθρας τους βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό και τα παθογόνα βακτήρια μεταφέρονται πιο εύκολα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας;

Τυπικά συμπτώματα της κυστίτιδας είναι η επιτακτική και συχνή ενούρηση, ο πόνος και το τσούξιμο κατά την ενούρηση και ο πόνος τοπικά στο σημείο που βρίσκεται η ουροδόχος κύστη.

kistitida2

Αντιμετώπιση της κυστίτιδας

Αν έχετε κυστίτιδα, πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά για να αραιώσουν τα ούρα σας. Έτσι, το τσούξιμο δεν θα είναι το ίδιο έντονο, καθώς τα ούρα σας θα είναι λιγότερο όξινα. Επιλέξτε επίσης βαμβακερά εσώρουχα, αποφεύγοντας συνθετικά υφάσματα και φροντίστε να πλένεστε τοπικά με χλιαρό νερό. Εάν η φλεγμονή της κύστης είναι ήπια, συνήθως υποχωρεί εντός ολίγων ημερών εάν όμως είναι πιο σοβαρή πιθανώς να χρειαστεί αντιβίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ακόμα και λοίμωξη στα νεφρά, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Πηγή: mom365.com


Πηγή