Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Λευκά κολπικά υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν έχετε λευκά, πηχτά, γαλακτώδη κολπικά υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο για να λυθούν όλες σας οι απορίες γύρω από αυτά.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αιμοφόρα αγγεία του κόλπου και του αιδοίου διαστέλλονται, η ροή του αίματος αυξάνεται, οι αδένες εργάζονται περισσότερο από το συνηθισμένο και τα ίδια τα τοιχώματα του κόλπου υγραίνονται αρκετά.

Είναι φυσιολογικά τα πολλά κολπικά λευκά υγρά στην εγκυμοσύνη;

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο σχηματισμός ενός γαλακτώδους υγρού, πλούσιου σε ένα ιδιαίτερο τύπο κυττάρων τα οποία διαιρούνται από τη βλεννογόνο. Στην πράξη, οι εκκρίσεις υγρών είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι συνήθως. Όλα αυτά, σε αντίθεση με αυτό που φοβούνται πολλές γυναίκες, είναι απόλυτα φυσιολογικά και καθόλου ανησυχητικά. Αντιθέτως μάλιστα, αυτή η έκκριση περιέχει ένα ιδιαίτερο βαθμό οξύτητας η οποία θεραπεύει αυτόματα τον κόλπο από το μεγαλύτερο μέρος των μολύνσεων και φλεγμονών.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Αν τα υγρά, εκτός από το να είναι άφθονα, συνοδεύονται από κνησμό ή τσούξιμο και έχουν άσχημη οσμή, πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο διότι μπορεί να πρόκειται για κάποια κολπίτιδα. Τίποτε το ανησυχητικό αλλά θα πρέπει να το φροντίσετε άμεσα.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε κολπίτιδες και τοπικούς ερεθισμούς

Θα πρέπει καθημερινά να αλλάζετε εσώρουχο, να πλένεστε κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και σαπούνι με ουδέτερο Ph (5,5). Εάν κάνει πολλή ζέστη ή εάν τα κολπικά υγρά είναι πολλά, μπορείτε να φρεσκάρεστε περισσότερες φορές τη μέρα χωρίς να χρησιμοποιείτε κάθε φορά σαπούνι. Αρκεί λίγο χλιαρό νερό που στο οποίο μπορούν να προστεθούν λίγες σταγόνες από λεμόνι ή ένα κουταλάκι ξύδι.

Αποφύγετε τις εσωτερικές πλύσεις, καθώς διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαλείψετε την έκκριση, η οποία είναι μια αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή άμυνα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσετε τη βλεννογόνο που είναι ήδη σε συμφόρηση και να διεγείρετε τον τράχηλο της μήτρα.


Πηγή