Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Λευκά πηχτά κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις καθώς ο τράχηλος μαλακώνει. Η έκκριση αυτή μοιάζει με λεύκωμα αυγού αλλά μπορεί να εμφανίζει και ροζ στίγματα. Οι κιτρινωπές εκκρίσεις ίσως αποτελούν ένδειξη λοίμωξης, την οποία θα πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας.

Λευκά πηχτά υγρά στην εγκυμοσύνη ή αλλιώς πηχτές λευκωπές εκκρίσεις – Πότε είναι φυσιολογικές

Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη, γιατί αυξάνεται η παραγωγή βλέννας. Όσο η έκκριση είναι διαυγής -παρότι μπορεί να είναι και κίτρινη όταν παύει να είναι υγρή- είναι φυσιολογική. Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη συχνά ενισχύουν την παραγωγή μικροοργανισμών στον κόλπο προκαλώντας μυκητιάσεις. Η αιτία αυτής της μόλυνσης είναι ένας μύκητας που ονομάζεται Candida. Το 25%των γυναικών τον έχουν στον κόλπο τους.

Λευκά πηχτά υγρά στην εγκυμοσύνη ή αλλιώς πηχτές λευκωπές εκκρίσεις – Πότε να ανησυχήσετε

Τα συμπτώματα της μόλυνσης αυτής είναι:

  • Πηχτές λευκωπές εκκρίσεις
  • Κάψιμο
  • Ερυθρότητα (κόκκινη ευαίσθητη περιοχή)
  • Έντονος κνησμός

Παρόλο που η Candila δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη, αν δε θεραπευτεί, το μωρό μπορεί να έχει στοματίτιδα αφού περάσει από τον μολυσμένο κόλπο σας όταν γεννηθεί.

Η μυκητίαση θεραπεύεται με κολπικές κρέμες, υπόθετα και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα αλλά είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα

Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να προφυλαχθείτε από την Candida, αποφύγετε τα σπρέι για την υγιεινή της περιοχής και το μπάνιο σε μπανιέρα με ακατάλληλα αφρόλουτρα. Περιορίστε τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη γιατί ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μυκήτων. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα συνθετικά υλικά και τα στενά παντελόνια. Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω όταν πάτε στην τουαλέτα.

Αν τρώτε φρέσκο γιαούρτι καθημερινά που να περιέχει γαλακτοβάκιλλο- θα καταφέρετε να μειώσετε τον κίνδυνο.

Απόσπασμα από το βιβλίο Η Βίβλος της Εγκυμοσύνης από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Πηγή