Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Λευκό ξύδι: Δέκα τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στην καθαριότητα του σπιτιού

Το ξύδι είναι από τα προϊόντα που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Συνήθως το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, ωστόσο εξίσου χρήσιμο μπορεί να αποβεί και σ την καθαριότητα του σπιτιού.

Το λευκό ξύδι, έχει πιο ήπια γεύση και μυρωδιά σε σχέση με το κόκκινο, και είναι αυτό που ενδείκνυται για τις παρακάτω χρήσεις.

Καθαρίστε την καφετιέρα του γαλλικού καφέ

Διώξτε τους λεκέδες και τις μυρωδιές από την καφετιέρα σας, βάζοντας στην γυάλινη κανάτα ζεστό νερό και ξύδι. Αφήστε το μείγμα να δράσει και στη συνέχεια πλύνετέ την με νερό και απορρυπαντικό πιάτων.

Καθαρίστε τον φούρνο μικροκυμάτων και της κουζίνας

Μην αμελείτε να καθαρίζετε τακτικά τον φούρνο μικροκυμάτων και της κουζίνας σας. Αντί να χρησιμοποιήσετε κάποιο καθαριστικό με χημικά, καθαρίστε τους φούρνους σας με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Τι πρέπει να κάνετε: Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι και με αυτό καθαρίστε όλη την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου. Στη συνέχεια, ψεκάστε με λευκό ξύδι χρησιμοποιώντας ένα δοχείο ψεκασμού, αφήστε το ξύδι και τη σόδα να δράσουν για 20 λεπτά κι έπειτα καθαρίστε την όλη επιφάνεια με ένα βιτέξ ή ένα άλλο σφουγγάρι. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι λεκέδες θα εξαφανιστούν.

Χρησιμοποιήστε το στο πλυντήριο πιάτων

Την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων, εκτός από ο απορρυπαντικό, προσθέστε και λίγο ξύδι. Αφενός θα κάνει τα σκεύη σας πιο καθαρά και λαμπερά και αφετέρου θα καθαρίσει και το ίδιο το πλυντήριο πιάτων.

Καθαρίστε τους επίμονους λεκέδες

Έχετε ρούχα με δύσκολους λεκέδες όπως από κόκκινη σάλτσα, παγωτό ή σοκολάτα; Ρίξτε λίγο λευκό ξύδι στο επίμαχο σημείο, έπειτα βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο και πλύνετέ το κανονικά. Το ξύδι θα δράσει συνδυαστικά με το απορρυπαντικό και ακόμα και οι πιο επίμονοι λεκέδες θα είναι παρελθόν.

Κάντε τα άσπρα σας ρούχα ακόμα πιο λευκά

Έχουν χάσει τα λευκά σας ρούχα τη λάμψη τους; Βάλτε τα να μουλιάσουν σε νερό με λευκό ξύδι κι έπειτα βάλτε τα στο πλυντήριο.

Ξεβουλώστε τον βουλωμένο νεροχύτη ή νιπτήρα

Εάν βούλωσε ο νεροχύτης ή ο νιπτήρας σας, πριν πάρετε κάποιο ειδικό για αυτόν τον σκοπό προϊόν, δοκιμάστε το εξής: ανακατέψτε σε ένα μπολ λίγη μαγειρική σόδα και αλάτι. Ρίξτε τα στον νεροχύτη ή τον νιπτήρα και στη συνέχεια ρίξτε λευκό ξύδι και βραστό νερό.

Καθαρίστε τα τζάμια

Βάλτε σε  μία λεκάνη 1 φλιτζάνι νερό και 1 φλιτζάνι ξύδι. Ανακατέψτε ο μείγμα και με ένα σφουγγάρι καθαρίστε τα τζάμια των παραθύρων και της μπαλκονόπορτας. Έπειτα σκουπίστε με ένα καθαρό και στεγνό πανί και τα τζάμια σας θα είναι πεντακάθαρα χωρίς ίχνος λεκέδων.

Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Θα χρειαστείτε:

  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 12 – 24 σταγόνες αιθέριο έλαιο (ό,τι προτιμάτε εσείς)
  • δοχείο ψεκασμού

Πώς θα το φτιάξετε:

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε όλα τα παραπάνω υλικά στο δοχείο ψεκασμού και να τα ανακατέψετε καλά. Έπειτα, το καθαριστικό σας θα είναι έτοιμο για χρήση. Μπορείτε με αυτό να καθαρίσετε τους πα΄γκους της κουζίνας, τον νεροχύτη, το μπάνιο κ.α.

lefko xidi katharistiko

Καθαρίστε τα πλακάκια

Έχετε πάτωμα με πλακάκια; Σφουγγαρίστε με διάλυμα ½ φλιτζανιού λευκού ξιδιού ανακατεμένο με μισό γαλόνι ζεστό νερό. Μετά το πρώτο πέρασμα, μπορείτε να σφουγγαρίστε το δάπεδο με σκέτο νερό αυτή τη φορά.

Κάντε την μπανιέρα σας να λάμπει

Τρίψτε την μπανιέρα σας με λευκό ξίδι τη μπανιέρα και στη συνέχεια προσθέστε μαγειρική σόδα. Αφήστε τη να δράσει μερικά λεπτά και ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Πηγή πληροφοριών: thespruce.com / today.com


Πηγή