Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Λιγουρεύεστε junk food στο πρώτο τρίμηνο; Να τι λένε οι ειδικοί

Σαν λιγούρα περιγράφουμε την ξαφνική και ακαταμάχητη επιθυμία για μία συγκεκριμένη γεύση ή τροφή, ανεξάρτητα από το αν θα είναι γλυκιά, αλμυρή ή ξινή. Αυτό το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης και σύμφωνα με έρευνες το βιώνει πάνω από 84% των εγκύων.

Συνήθως ξεκινούν από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στο δεύτερο είναι λίγο πιο έντονες ενώ στο τρίτο μειώνονται αισθητά. Ασφαλώς αυτό ενδέχεται να μην είναι το ίδιο για κάθε μέλλουσα μαμά. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια των λιγούρων. Κάποιες γυναίκες τις έχουν σε όλη τους την εγκυμοσύνη, ενώ άλλες για ένα μόνο πολύ μικρό διάστημα.

Γιατί οι έγκυες λιγουρεύονται junk food το πρώτο τρίμηνο;

Όπως αποδεικνύεται, η λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό (junk food) στις αρχές της εγκυμοσύνης είναι μια σχετικά κοινή εμπειρία. Ωστόσο, η Emily Jacobs, MD, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια λεπτομερής επιστημονική εξήγηση. “Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος με το δεύτερο παιδί μου, το μόνο που ήθελα να φάω ήταν θρυμματισμένος πάγος και τουρσί. Αν σκεφτώ γρήγορα, έχει περάσει ένας χρόνος από τότε και δεν έχω ξαναφάει τίποτε από αυτά, από τη μέρα που γέννησα!”.

Μια θεωρία στο παραπάνω ερώτημα, είναι ότι οι διατροφικές ανεπάρκειες μιας εγκύου μπορεί να ευθύνονται για αυτές τις επιθυμίες. Μία εγκυμονούσα που λαχταρά αλμυρά τρόφιμα, όπως πατατάκια και τουρσί, μπορεί να έχει έλλειψη νατρίου, ενώ εκείνες που έχουν έντονη λαχτάρα για γλυκά μπορεί να έχουν έλλειψη μαγνησίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Δρ Jacobs, αυτή η θεωρία υπολείπεται επειδή, για τις εγκύους για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με τις προγεννητικές βιταμίνες παρέχουν αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά στις συνιστώμενες ποσότητες.

ligoures junk food egkimosini 3

Είναι επικίνδυνη η υπερβολική κατανάλωση junk food;

Σύμφωνα με τον Jonathan Cluett, MD, γυναικολόγο-καθηγητή στο πανεπιστήμιο, Queen’s University, το να τρώει μια μαμά ό,τι λιγουρεύεται δεν είναι κακό για το μωρό. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι είναι σίγουρα καλύτερο μια μέλλουσα μαμά να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς πάρα πολλά ανθυγιεινά λίπη και εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική αύξηση βάρους, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους εγκυμοσύνης.

Εναλλακτικά σνακ για τις λιγούρες

Εδώ είναι μερικές υγιείς εναλλακτικές λύσεις στις καθημερινές σας… λιγούρες:

Γλυκό

  • Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας μετά από το γεύμα
  • Φρούτα σε όλες τις μορφές τους. Προσθέστε τα στα γιαούρτια, τις πουτίγκες και τα muffins.
  • Το γάλα σοκολάτας ή τα αρωματισμένα ποτά σόγιας είναι επίσης καλές επιλογές μετά από σωματική δραστηριότητα.
  • Γάλα, κατεψυγμένα γιαούρτια και σορμπέ

Αλμυρό

  • Σόγια, σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι κλπ.
  • Πικάντικα ψητά μπιζέλια
  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage
  • Κέικ και κράκερ με ρύζι, φρυγανισμένο ψωμί με πέστο

Άλλα σνακ

  • Πουρέ πατάτας – γλυκοπατάτας με λίγο βούτυρο, κρέμα ή τυρί για μια κρεμώδη υφή.
  • Σπιτικές πατάτες τηγανητές. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης εξαιρετικές.
  • Πίτες και τορτίγες που συνοδεύονται από χούμους ή τυρί.
  • Dips από γιαούρτι ή τυρί να χρησιμεύσουν ως σάλτσες για τις σαλάτες σας.

πηγές: Μενέλαος Λυγνός, γυναικολόγος/motherforlife/popsugar


Πηγή