Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Πότε ξεκινάνε, πόσο διαρκούν και τι σημαίνουν; (vid)

Πατατάκια ρίγανης μαζί με σοκολάτα; Καρπούζι μέσα στο καταχείμωνο; Μουσακάς στις τέσσερις το ξημέρωμα; Εάν είσαι έγκυος, τα παραπάνω, ίσως κάτι να σου θυμίσουν ή μπορεί να σου ανοίξουν την όρεξη. Οι λιγούρες είναι ένα αρκετά σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και συνεπάγονται όχι μόνο την επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό αλλά και για να δοκιμάσεις περίεργους συνδυασμούς γεύσεων.

Τι σημαίνουν οι λιγούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης

Σαν λιγούρα περιγράφουμε αυτήν την ξαφνική και ακαταμάχητη επιθυμία για μία συγκεκριμένη γεύση ή τροφή, ανεξάρτητα από το αν θα είναι γλυκιά, αλμυρή ή ξινή. Αυτό το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης και σύμφωνα με έρευνες το βιώνει πάνω από 84% των εγκύων.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα βρει τα ακριβή αίτια που προκαλούν τις λιγούρες, ωστόσο καταλήγουν ότι οι λιγούρες σχετίζονται εκτός από τις αλλαγές στις ορμόνες της μέλλουσας μαμάς και με τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, την ψυχολογία, αλλά και την ευαισθησία στην όσφρηση και γεύση.

Πότε ξεκινάνε οι λιγούρες;

Οι λιγούρες ξεκινάνε συνήθως ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στο δεύτερο είναι λίγο πιο έντονες ενώ στο τρίτο μειώνονται αισθητά. Ασφαλώς αυτό ενδέχεται να μην είναι το ίδιο για κάθε μέλλουσα μαμά. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια των λιγούρων. Κάποιες γυναίκες τις έχουν σε όλη τους την εγκυμοσύνη, ενώ άλλες για ένα μόνο πολύ μικρό διάστημα.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Η κάθε εγκυμονούσα μπορεί να λιγουρευτεί και κάτι διαφορετικό, υπάρχουν όμως μερικές λιγούρες που είναι πιο συνήθεις. Δείτε ποιες είναι αυτές στο βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: momjunction.com


Πηγή