Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, έως και το 90% των εγκύων φαίνεται να έχουν λιγούρες κατά τη διάρκεια της κύησης. Το ακριβώς όμως είναι οι λιγούρες της εγκυμοσύνης; Τι τις προκαλεί και πόσο διαρκούν;

Τι είναι οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Ως λιγούρα περιγράφεται η ξαφνική και ακαταμάχητη επιθυμία για μία συγκεκριμένη γεύση ή τροφή, ανεξάρτητα από το εάν θα είναι γλυκιά, αλμυρή ή ξινή.

Τι προκαλεί τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Αν και οι λιγούρες έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης τις τελευταίες δεκαετίες, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα τι τις προκαλεί. Η επικρατέστερη πάντως άποψη είναι ότι οι λιγούρες σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές, τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, την ψυχολογία, αλλά και την ευαισθησία της μέλλουσας μητέρας στην όσφρηση και τη γεύση.

Πότε ξεκινούν οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη και πόσο διαρκούν;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λιγούρες ξεκινούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Είναι πιο έντονες κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο μειώνονται κατά πολύ.

Ποιες είναι τροφές που αποζητούν περισσότεροι οι μέλλουσες μητέρες;

Σύμφωνα με το healthline.com, τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται πιο συχνά στις λιγούρες κατά την κύηση είναι τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά, οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως οι πατάτες και τα πατατάκια, ενώ στην Αμερική, σύμφωνα με έρευνες, πολλές έγκυες έχουν λιγούρα και junk food όπως η πίτσα.


Πηγή