Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μέλι στη διατροφή των παιδιών: Ποια είναι τα οφέλη & τι να προσέξετε;

Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και μία τροφή πολύ θρεπτική που μπορούμε να εντάξουμε ποικιλοτρόπως στην καθημερινότητά μας. Για τα παιδιά ειδικά που λατρεύουν τις γλυκές γεύσεις, το μέλι είναι πολύ υγιεινή και νόστιμη επιλογή.

Από ποια ηλικία κι έπειτα επιτρέπεται να εντάξουμε το μέλι στη διατροφή των παιδιών;

Το μέλι αν και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, είναι κατάλληλο για παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους.  Αυτό γιατί το μέλι περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, βακτήρια που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα και ενδέχεται να προκαλέσουν στα μωρά αλλαντίαση, μία παραλυτική ασθένεια που επηρεάζει τη νευρική και μυϊκή λειτουργία του βρέφους, επηρεάζοντας την ικανότητα να κουνηθεί, να καταπιεί ή ακόμα και να αναπνεύσει.

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού για τα παιδιά;

Μετά το πρώτο έτος, το μέλι είναι μια ασφαλής επιλογή για τα παιδιά και μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή τους. Τα οφέλη μάλιστα είναι πολλά.

Συμβάλλει στην επούλωση πληγών

Το μέλι είναι γνωστό για τις θεραπευτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Το μέλι βοηθάει στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών, τσιμπημάτων και στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Λόγω της αποδεδειγμένης αντιοξειδωτικής του δράσης, το μέλι θεωρείται φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων όπως τον πονόλαιμος, το άσθμα  ή την γαστρεντερίτιδα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Οι αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο των μεγάλων, όσο και των παιδιών.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας

Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συνήθη στα παιδιά. Το μέλι συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντερικού συστήματος και καταπολεμά τα παραπάνω συμπτώματα.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή