Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

#Μένουμε_Σπίτι – Παιχνίδια για μωρά από 3 έως 4 μηνών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους

Ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού, περιλαμβάνει πολλά επιτεύγματα που μας γεμίζουν χαρά και συγκίνηση. Το πρώτο μπουσούλημα, η πρώτη φορά που θα καθίσει μόνο του, τα πρώτα βήματα, είναι στιγμές που θα θυμόμαστε για μία ζωή.

Πώς όμως φτάνουμε μέχρι εκεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το μωρό μας;

Το παιχνίδι και οι καθημερινές δραστηριότητες του μωρού είναι αυτές που θα το βοηθήσουν να μάθει να ελέγχει καλύτερα το σώμα του και που σταδιακά θα του δώσουν τα εφόδια για να καταφέρει να σταθεί στα ποδαράκια του και να περπατήσει.

Τι μπορεί να κάνει ένα μωρό 3-4 μηνών:

  • Σηκώνει το κεφάλι και το στήθος όταν βρίσκεται μπρούμυτα
  • Στηρίζει το σώμα του με τα χέρια του όταν βρίσκεται μπρούμυτα
  • Τεντώνει τα πόδια και κλωτσάει είτε βρίσκεται ανάσκελα είτε μπρούμυτα
  • Ανοίγει και κλείνει τα χεράκια του
  • Φέρνει το χέρι στο στόμα του
  • Κουνάει αντικείμενα που βρίσκονται κοντά του με τα χέρια του

Αυτές τις μέρες έχουμε ακόμα περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού και παρακάτω μπορείτε να δείτε τέσσερα παιχνίδια κατάλληλα για μωρά 3 έως 4 μηνών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή του και θα το μάθουν να διαχειρίζεται σιγά σιγά το σώμα του.

Το παιχνίδι με την πετσέτα

Πάρτε μία πετσέτα και κάντε την ένα ρολό. Έπειτα ανασηκώστε ελαφρά το μωρό και βάλτε την κάτω από το πωπουδάκι του. Φορέστε στο μικρό σας χρωματιστές κάλτσες. Με την πετσέτα στο συγκεκριμένο σημείο, το μωρό θα μπορεί αν βλέπει τα πόδια του και τα έντονα χρώματα θα του κινήσουν το ενδιαφέρον. Θα κουνάει τα ποδαράκια του και ταυτόχρονα τα χέρια του για να προσπαθήσει να τα πιάσει.

Τραγούδια, ομιλίες και φιλιά

Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς κάνουν έτσι και αλλιώς. Μπορείτε όμως να το κάνετε με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουν ακόμα περισσότερα οφέλη για τα παιδιά. Αντί να είστε σταθερή πάνω από το κεφάλι του, μπορείτε ενώ του μιλάτε ή του τραγουδάτε να κινήστε ελαφρά στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό θα αναγκάζεται να κινεί το κεφαλάκι του για να σας δει και έτσι θα γυμνάζει και θα δυναμώνει τον λαιμό του.

Βάλτε το αγαπημένο του παιχνίδι πάνω στο στήθος του

Ασφαλώς το παιχνίδι αυτό πρέπει να είναι ασφαλές και ελαφρύ. Ένα παιχνίδι στο στήθος του μωρού, θα του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα προσπαθεί να το πιάσει με τα χεράκια του, να το περιεργαστεί και με αυτόν τον τρόπο θα γυμνάσει και θα εξασκεί όλο του το σώμα.

Το γυμναστήριο του μωρού

Ο τρίτος και τέταρτος μήνας είναι η ιδανική ηλικία για να κρεμάσετε παιχνίδια πάνω από την κοιλίτσα και τα πόδια του μωρού. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά γυμναστήρια για μωρά, ακόμα όμως και εάν δεν έχετε το δικό σας, μπορείτε να κρεμάσετε το αγαπημένο του παιχνίδι. Το μωρό θα προσπαθεί να το πιάσει να το κλωτσήσει και είναι η κατάλληλη άσκηση για να δυναμώσει τα ποδαράκια του αλλά και όλο του το σώμα.

Πηγή: candokiddo.com


Πηγή