Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μήπως ξέχασες να κάνεις κάτι πολύ σημαντικό για το παιδί σου αυτό το Φθινόπωρο;

Από τότε που έγινα μαμά τον αγαπάω λίγο πιο πολύ. Ειδικά ο Σεπτέμβρης πάντα με έβαζε σε τάξη, μου επέτρεπε να επιστρέψω στη γλυκιά μου ρουτίνα, στην καθημερινότητα του σχολείου, του προγράμματος και της σιγουριάς που κανένας άλλος μήνας δεν μας χαρίζει τόσο απλόχερα.

Κι όμως ο φετινός Σεπτέμβρης με βρήκε ανασκουμπωμένη. Η πανδημία δε μας κόστισε μόνο τις αγκαλιές και το άγγιγμα με τους ανθρώπους που αγαπάμε, μας κόστισε και την σιγουριά εκείνη που πάντα είχαμε τον Σεπτέμβρη. «Θα ξεκινήσουν τα σχολεία;», αναρωτιόμασταν φέτος. «Θα μπορούν να φοράνε μάσκα τα παιδιά;», «Θα πλένουν τα κορίτσια μου σωστά τα χέρια τους;», «Θα βάλουν αντισηπτικό όσο συχνά πρέπει;».

Το έχεις καταλάβει μόνη σου ήδη πως δεν είμαι αυτό που λες ψύχραιμη μαμά. Στον φόβο μήπως πάθουν κάτι τα παιδιά μου, σαστίζω πρώτη εγώ. Κι επειδή μου λείπει αυτή η ψυχραιμία φροντίζω πάντα να την ισοφαρίζω με τη σωστή οργάνωση. Είμαι εννέα χρόνια περήφανη μαμά της Έλενας και τέσσερα χρόνια περήφανη μαμά της Χριστίνας και μπορώ με ενθουσιασμό να σου πω πως δεν έχω χάσει ποτέ κανένα ραντεβού για τσεκάπ των κοριτσιών, κανένα εμβόλιο, καμία επίσκεψη σε γιατρό. Ψέματα.

Σχεδόν κανένα ραντεβού.

Φέτος για πρώτη φορά ξέχασα να κλείσω το ραντεβού για τις εξετάσεις της Χριστίνας στο καθιερωμένο της check up εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Κι εκεί κατάλαβα πως όσο οργανωμένος κι αν είσαι, αυτή η εποχή θα σε βρει λίγο πιο μπερδεμένο.

Έβαλα την λογική μου να λειτουργήσει κι άρχισα να καταγράφω πάλι τα σημαντικά.

Δεν αρκεί να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τον κορωνοϊό. Πρέπει να θυμάσαι κι εσύ κι εγώ όλα αυτά τα σημαντικά που μπορούμε να ελέγξουμε ως γονείς πέρα από τις μάσκες και τα αντισηπτικά. Για εμένα, ο σωστός εμβολιασμός των κοριτσιών ήταν πάντα προτεραιότητα.

Δυστυχώς όμως, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού είναι ένα στοίχημα που χάσαμε φέτος ως χώρα. Μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, ήταν η πτώση των εμβολιασμών που καταγράφηκε στην χώρα μας ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Υπάρχουν όμως κάποια εμβόλια που δε μπορούν να περιμένουν.

Ένα από αυτά είναι και το εμβόλιο για την ύπουλη μηνιγγίτιδα Β.  Ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοιού αλλά και τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.

Η μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις, πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Αξίζει σήμερα, ως μαμά που προστατεύει τα παιδιά της, να μιλήσεις με τον παιδίατρο των παιδιών για το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β, για να μην χρειάζεται να ανησυχείς για κάθε απλό κρυολόγημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί γρήγορα σε μια νόσο που θα απειλούσε το μωρό σου.

Αυτά είχα να σου πω από καρδιάς… Κι εύχομαι να σε έπεισα!


Πηγή