Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μήπως το παιδί σας βλέπει πολλές ώρες τηλεόραση;

Η χρήση της τηλεόρασης και άλλων μέσων όπως tablet και smartphone μπορούν να αποτελέσουν πηγή μάθησης και ψυχαγωγίας για όλους. Ο χρόνος όμως που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη πρέπει να είναι συγκεκριμένος και να μην τους στερεί τον ύπνο, την άσκηση, το παιχνίδι με φίλους, το διάβασμα. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα – και, ανάλογα με το περιεχόμενο αυτού που βλέπουν, πιο επιθετικά. Η υπερβολική τηλεόραση έχει επίσης συνδεθεί με κακούς βαθμούς, προβλήματα ύπνου και προβλήματα συμπεριφοράς.

Πόσες ώρες πρέπει ένα παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με στόχο να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σας παρουσιάζουμε στοιχεία για το χρόνο που μπορεί ένα παιδί να βλέπει τηλεόραση ανάλογα με την ηλικία του.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αυτές τις οδηγίες για το χρόνο προβολής:

  • Βρέφη και νήπια έως 18 μηνών: Δεν επιτρέπεται η τηλεόραση
  • Μικρά παιδιά 18 μηνών έως 24 μηνών: Ελάχιστος χρόνος παρουσία γονιού
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας : Όχι περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα και αυτή να αφορά εκπαιδευτικό περιεχόμενο παρουσία γονέα ώστε να βοηθά το παιδί να καταλάβει όσα βλέπει.
  • Παιδιά και έφηβοι 5 έως 18 ετών: Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στο χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη, είτε είναι τηλεόρασης, κινητού ή  βιντεοπαιχνίδια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην International Journal of Cardiology το να παρακολουθεί ένα παιδί περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή πίεση. Σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κακή διατροφή μπροστά στην οθόνη ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 50%.

Mε πληροφορίες από το kidshealth.org


Πηγή