Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μήπως το παιδί φοβάται την κούνια του;

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα, το οποίο μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο (πραγματικό ή φανταστικό) και μας επιτρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε να είμαστε ασφαλείς.

Αντίστοιχα και το μωρό βιώνει εξελικτικούς ή αναπτυξιακούς φόβους. Φόβοι δηλαδή που εμφανίζονται σε διαφορετικές ηλικίες και αργότερα αντικαθίστανται από άλλους. ‘Εχοντας αυτό κατά νου, είναι αναμενόμενο ότι ένα μωρό 12 μηνών δεν θα έχει τους ίδιους φόβους με ένα 3χρονο.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, η κούνια αντιπροσωπεύει ένα γεγονός που προκαλεί φόβο και αγωνία στα μωρά. Πρόκειται για τη στιγμή του ύπνου. Για τους ενήλικες, μπορεί να είναι μην είναι ελάσσονος σημασίας, αλλά για τα μικρά παιδιά, συμβολίζει την εξαφάνιση των γονιών τους και, ως εκ τούτου, τη μοναξιά.

Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει σιγουριά .

Τι να κάνετε αν το παιδί σας φαίνεται να φοβάται την κούνια του

Μην το αφήσετε να κλάψει

Πολλοί άνθρωποι ασπάζονται την άποψη που λέει ότι αν αφήσετε το παιδί να κλάψει χωρίς να ανταποκριθείτε θα σταματήσει.Αν και είναι εν μέρει αλήθεια το μήνυμα που λαμβάνει ο εγκέφαλός του είναι ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να το φροντίσει και, ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα να κλαίει . Όμως εκείνο που εισπράττει είναι αγωνία και φόβος.

Όταν ένα μωρό κλαίει, προσπαθεί να επικοινωνήσει μια ανάγκη . Το να μην ανταποκρίνεστε σε αυτήν την ανάγκη δεν το βοηθάτε να νιώσει ασφάλεια.
Επιπλέον το αίσθημα εγκατάλειψης ενισχύεται, μαζί με το φόβο της κούνιας.

Να είστε υπομονετικοί

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε σύσταση για να το βοηθήσετε να κοιμηθεί, θυμηθείτε να λάβετε σταδιακά μέτρα και να είστε δίπλα στο παιδί σας ανά πάσα στιγμή.Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να το αφήσετε στην κούνια για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αρχίσει να τη γνωρίζει και να εξοικειωθεί με αυτή. Στο μεταξύ, μείνετε δίπλα του, ώστε να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Σιγά σιγά, προσπαθήστε να το αφήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κυρίως τη νύχτα. Είναι σημαντικό να κάνετε το παιδί σας να συσχετίσει την κούνια με κάτι θετικό, όπως την αγαπημένη του κούκλα, μια κουβέρτα ή άλλο αντικείμενο προσκόλλησης.

Ελέγξτε τις συνήθειες ύπνου του μωρού σας

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές που προάγουν τον καλό ύπνο. Μεταξύ αυτών, η προσαρμογή του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται η κούνια (φωτισμός, θερμοκρασία και τα χρώματα του δωματίου) ή η καθιέρωση ρουτίνας και χρονοδιαγραμμάτων.

paidi vofatai kounia2

Ανταποκριθείτε στο κλάμα του

Σας έχει συμβεί ποτέ να ξυπνήσετε αποπροσανατολισμένοι και να νιώσετε αναστατωμένοι επειδή δεν ξέρετε πού βρίσκεστε; Το ίδιο συμβαίνει και στο παιδί σας όταν κοιμάται στην αγκαλιά σας και ξυπνάει στην κούνια του. Επομένως, μόλις καταφέρετε να το αφήσετε εκεί, πηγαίνετε κοντά του κάθε φορά που κλαίει για να νιώσει ότι δεν είναι μόνο του.

Καθημερινές συνήθειες ύπνου

Για να κοιμηθεί ένα μωρό, είναι επίσης καλό να έχετε κάποιες συνήθειες, όπως να του σιγοτραγουδάτε, να το χαϊδεύετε ή να το κουνάτε.Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι σωστό, η αλήθεια είναι ότι, μέσω αυτών των συνηθειών, τους μαθαίνετε εναλλακτικές λύσεις για να χαλαρώσουν.


Πηγή