Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Μαμά και διατροφή: Έξι οφέλη του καρότου για τον οργανισμό και το σώμα

Το καρότο είναι ένα λαχανικό παντός καιρού και εποχής και εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Eίναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και Κ, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες και η καθημερινή κατανάλωσή του αποδεικνύεται ευεργετική για τον οργανισμό και το σώμα μας.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη.

Κάνουν καλό στα μάτια

Η βιταμίνη Α είναι από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της καλή υγείας των ματιών. Η έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη έχει συνδεθεί με την εμφάνιση προβλημάτων όρασης μακροπρόθεσμα.

Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες η οποίες συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης και συνεπώς μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων και καρδιακών επιπλοκών.

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που αναφέρουμε παραπάνω δε συμβάλλουν μόνο στην υγεία της καρδιάς αλλά και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του πεπτικού συστήματος. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Κάνουν καλό στην επιδερμίδα

Τα καρότα περιέχουν β- καροτίνη ο οποία προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι περισσότερη και πιο επικίνδυνη.

Είναι κατάλληλα για δίαιτα

Ένα μεσαίο καρότο έχει μόλις 25 θερμίδες, συνεπώς είναι ένα από τα λαχανικά που εάν κάνετε δίαιτα, δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας. Μπορείτε να το απολαύσετε ωμό σε σαλάτες, μαγειρεμένο σε διάφορα φαγητά ή και σε smoothie. Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά τρόπους να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / φωτογράφος: Mali Maeder

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μία πληθώρα ακόμα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία και προστασία του οργανισμού.

Προστατεύουν από τον καρκίνο και πολλές ακόμα ασθένειες

Η αντιοξειδωτική δράση του καρότου προστατεύει τον οργανισμό και το σώμα από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και από τη γήρανση των κυττάρων. Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να προλάβει την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μαγειρεμένα καρότα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από ό,τι τα ωμά.

Τρόποι να εντάξετε τα καρότα στη διατροφή σας

Το καρότο είναι ένα λαχανικό με ωραία γεύση, που μπορούμε να μαγειρέψουμε εύκολα και να το εντάξουμε ποικιλοτρόπως στη διατροφή μας. Μερικές ιδέες παρακάτω:

  • Smoothies με καρότο – Συνδυάστε το καρότο με άλλα φρούτα και λαχανικά και φτιάξτε νόστιμα και δροσερά smoothies που θα σας δώσουν ενέργεια. (θυμηθείτε εδώ δύο διαφορετικές συνταγές για smoothies καρότου)
  • Σκέτα ως σνακ – Μπορεί απλά να καθαρίσετε το καρότο και να το φάτε σκέτο ή με λίο ξύδι και λαδάκι.
  • Σε διάφορες συνταγές για το κυρίως γεύμα – Τολμήστε να εντάξετε το καρότο σε ακόμα περισσότερες συνταγές, πέρα από τις κλασικές για λαδερά φαγητά. Θα ταιριάζει τέλεια σε ένα ριζότο, μία σούπα ή ακόμα και στις κόκκινες σάλτσες για ζυμαρικά.
  • Στα γλυκά – Η γλυκιά γεύση του καρότου το καθιστά ιδανικό για να το χρησιμοποιήσουμε και σε πολλές συνταγές για γλυκά. Για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το κέικ καρότου που σίγουρα θα ξετρελάνει εσάς αλλά και τα παιδιά.

Πληροφορίες από το onmed.gr


Πηγή